Dezvoltatorul austriac CA Immo a atras 18 milioane euro din închirierea celor 4 clădiri de birouri din România. Compania pregătește finalizarea unui nou proiect, de peste 73 milioane euro

Dezvoltatorul austriac CA Immo a atras 18 milioane euro din închirierea celor 4 clădiri de birouri din România. Compania pregătește finalizarea unui nou proiect, de peste 73 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2018

Compania austriacă imobiliară CA Immo a obținut anul trecut venituri de 18 milioane de euro din închirierea celor 4 clădiri de birouri pe care le deține în România, reprezentând 10% din încasările raportate de investitor în Europa. Veniturile din România sunt comparabile cu cele raportate din 2016, chiar dacă în 2017 suprafața neocupată în proiectele din București s-a înjumătățit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În total, în 2017, veniturile din chirii în cele 8 țări în care compania este prezentă au totalizat 180,3 milioane de euro, în creștere față de 2016, când a consemnat chirii de 165,6 milioane de euro.

În România, încasările din 2017 sunt comparabile cu cele din 2016. CA Immo deține în România 5 proiecte de birouri, toate în București, cu o suprafață de circa 106.000 metri pătrați, precum și un proiect în dezvoltare, de 37.000 metri pătrați, Orhideea Towers, a cărei dată de finalizare este stabilită pentru acest an.

Cele cinci proiecte de birouri din București, care în total au un grad de ocupare de 95,4%, erau evaluate la finalul anului trecut la  260 de milioane de euro, față de 259 milioane de euro în 2016, și luând în considerare și proiectul în dezvoltare portofoliul din România valorează 302 milioane de euro. CA Immo deține în București clădirile Europe House, Opera Center, Bucharest Business Park și River Place.

Rata de ocupare s-a îmbunătățit în 2017, în condițiile în care în decembrie 2016 era de 92,3%, astfel suprafața de birouri neocupată din cele 4 proiecte din București s-a înjumătățit în 2017, la circa 4.800 metri pătrați.

Orhideea Towers va fi dezvoltat în una dintre cele mai active zone de birouri din București, în zona Podului Basarab, și are, potrivit datelor companiei, un grad de ocupare de 50%. Investiția în proiect, inclusiv prețul terenului, este estimată în raportul financiar la 73,4 milioane de euro. Proiectul din București este singura investiție în derulare a companiei din Europa Centrală și de Est, regiune în care este prezentă în Cehia, Polonia, Ungaria și Serbia.

Activele din România reprezintă 7% din portofoliul de 4,3 miliarde de euro ale companiei, fiind a patra țară ca importanță din acest punct de vedere, alături de Cehia.

Acțiunile CA Immo sunt listate la Bursa de la Viena, iar cel mai mare acționar al companiei este Immofinanz, care deține de asemenea în România, un portofoliu imobiliar de peste 800 milioane de euro. Cele două companii au început în 2016 un proces de fuziune, însă în acest an Immofinanz a anunțat că renunță la planurile de fuziune.

Recent, fondul american de private equity Starwood Capital a făcut oferte de preluare a 26%, respectiv 5% din acțiunile CA Immo și Immofinanz.

viewscnt
Afla mai multe despre
ca immo
venituri
chirii
birouri