5G – drumul către Societatea Interconectată

5G – drumul către Societatea Interconectată
scris 20 iun 2017

Când 4G și-a făcut apariția pe piața telefoniei mobile wow!-efectul a fost imediat. Pur și simplu internetul se mișca la viteze impresionante. Nemaipomenitul se întâmpla pe telefoanele utilizatorilor, iar posibilitățile deschise erau practic indefinite. Timpii de așteptare și latența răspunsului erau impresionant de scăzute. Era ca și cum, de exemplu, biroul tău era redus la dimensiunile unui telefon de pe care puteai scrie, puteai fotografia, puteai scana, puteai trimite instant conținutul lucrat, puteai comanda și interacționa cu alte aparate aflate la distanță. Practic, prin 4G erai mai conectat la întreaga lume decât fusesei vreodată.

Așa că a durat ceva până când gândul a fost dus mai departe: cum ar arăta 5G? De ce anume ar fi el în stare? Răspunsul la această întrebare abia rostită a venit în cadrul conferinței organizate pe 12 iunie, în București, de către Telekom Romania și Ericsson, în cadrul căreia au fost  prezentate, în premieră pentru Europa de Sud Est,  caracteristicile și capabilitățile tehnologiei 5G, adică a ceea ce va sta la baza oricărei tehnologii a viitorului și care, din 2020, va deveni etalon pentru orice înseamnă internet și telecomunicații, devenind disponibilă comercial. 

Vorbim, în primul rând, despre o tehnologie care va sta la baza Societății Interconectate, adică a unei lumi în care aproape orice comunică cu orice, oricând, de oriunde, la viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent.

Telekom încurajează companiile să își mute afacerile în cloud CITEȘTE ȘI Telekom încurajează companiile să își mute afacerile în cloud

Dacă aveți senzația că Societatea Interconectată este ceva prea Sci-Fi, gândiți-vă la faptul că ea nu este decât un nume care indică direcția către care se îndreaptă tot ceea ce ține de domeniul Internet of Things (IoT), adică acea tehnologie a lucrurilor care comunică între ele prin intermediul soluției cloud. Prognoza pentru 2022 este de 29 de miliarde de dispozitive interconectate, dintre care 18 miliarde prin intermediul IoT. Iar așteptarea preliminară este ca până în 2018 numărul telefoanelelor mobile să fie depășit de cel al dispozitivelor IoT.

5G va sta la baza transformării unor industrii precum transportul, comunicațiile, logistică, procese industriale, construcții, medicină, educație, manufactură, aparate de uz casnic etc. Practic, nu există limite ale aplicabilității noilor benefiicii aduse de tehnologia 5G, noile capabilități ale gamei 5G oferind o flexibilitate extraordinară, consum de energie eficientizat, o capacitate mai mare, lățime de bandă amplificată, securitate crescută, fiabilitate, viteză de date și o latență mai mică, precum și costuri foarte scăzute ale dispozitivelor în cazul aplicațiilor Machine to Machine. Toate aceste specificații le vor permite companiilor și organizațiilor să penetreze noi piețe și să construiască noi fluxuri de venituri pe baza unor modele de afaceri și a unor cazuri de utilizare cu totul noi. Gândiți-vă la faptul că suntem martorii noii revoluții tehnologice la care, de această dată, nu mai participă doar oamenii,  ci și lucrurile din jurul lor.

Telekom Romania și Ericsson au prezentat, în cadrul conferinței, progresul tehnologic al viitorului care are la bază capabilitățile tehnologiei 5G: viteze de până la 24 Gbps, dar și soluții de robotică în cloud.

Într-un cuvânt, invitații au fost martorii viitorului tehnologic – de la conectarea oamenilor (2G, 3G, 4G), la conectarea lucrurilor prin 5G!

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
telekom
ericsson
internet
4g
internet of things