61 de ani de la lansarea radioului cu tranzistoare, care a marcat începutul erei dispozitivelor portabile

61 de ani de la lansarea radioului cu tranzistoare, care a marcat începutul erei dispozitivelor portabile

Sursa foto: Wikipedia

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 oct 2015

Astăzi, se împlinesc 61 de ani de la lansarea primelor aparate radio cu tranzistoare, care au deschis calea către utilizarea dispozitivelor electronice portabile, având dimensiuni mai reduse decât modelele cu tuburi electronice folosite până atunci.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Tranzistoarele, componente de bază  ale dispozitivelor electronice moderne, au fost inventate în 1947, dar primul tranzistor produs în scopuri comerciale a fost realizat șapte ani mai târziu. Astfel, istoria dispozitivelor electronice "de buzunar" a început pe data de 18 octombrie 1954, odată cu lansarea Regency TR-1, primul radio bazat pe această tehnologie.

"Fără această tehnologie nu am fi avut dispozitive portabile pentru redarea conținutului media, iar fără acestea nu am fi avut astăzi iPhone", a declarat Steve Wozniak, cofondator Apple, în 2010.

Texas Instruments și Industrial Development Engineering Associates (I.D.E.A.) au lucrat împreună pentru a produce Regency TR-1. Până atunci, Texas Instruments producea aparatură pentru industria petrolieră, iar I.D.E.A. realiza amplificatoare de semnal pentru antene TV. Cele două companii au decis să coopereze pentru lansarea TR-1 cu scopul de a obține venituri suplimentare.

"Primul produs echipat cu tranzistoare destinat consumatorilor, Regency TR-1, a fost lansat pe piață pe 18 octombrie 1954, iar stocul s-a epuizat rapid.  Dacă aveai așa ceva erai cel mai tare", scria revista Fortune în 2001.

Aproape 100.000 de radiouri TR-1 au fost vândute în primul an de la lansare, clienții fiind atrași de noutatea și dimensiunea redusă a aparatelor.

"Toate dispozitivele electronice importante pe care le folosim zilnic au o rădăcină comună...primul radio cu tranzistoare", scrie regencytr1.com, site-ul dedicat aparatului lansat în urmă cu 61 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
radio
regency tr-1
portabil
dispozitiv
electronice
inventie
tranzistor
lansare