ANCOM a anunțat planul pentru 2019: Principalul proiect, licitația pentru 5G

ANCOM a anunțat planul pentru 2019: Principalul proiect, licitația pentru 5G
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2018

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat vineri, spre consultare publică, planul său de acțiuni în anul 2019, principalul proiect fiind organizarea licitației pentru 5G.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Anul 2019 va reprezenta o nouă provocare pentru ANCOM, principalul proiect fiind organizarea licitației 5G. Totodată, avem în plan transpunerea la nivel național a prevederilor legislative de la nivel european, respectiv noul Cod European al Comunicațiilor Electronice și Regulamentul European privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

În 2019, ANCOM va organiza procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz, pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă, scrie News.ro.

VIDEO Wordpress lansează versiunea 5.0, cu un nou editor pentru conținut CITEȘTE ȘI VIDEO Wordpress lansează versiunea 5.0, cu un nou editor pentru conținut

”Acțiunea urmărește realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicații de bandă largă până în 2020, precum și a "Planului de acțiuni: 5G pentru Europa" privind introducerea coordonată a serviciilor 5G în Uniune”, se arată în comunicat.

Tot în 2019, autoritatea va organiza procedurile de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor în sistem digital terestru de radiodifuziune TDAB+ precum și pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor în sistem digital terestru de televiziune pentru resursele de spectru nealocate.

În afară de campania privind supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvențe pe care ANCOM o desfășoară anual, pentru 2019, autoritatea își propune și derularea unor campanii de monitorizare pentru evaluarea situațiilor de roaming involuntar în zonele de graniță, precum și de monitorizare și control pentru determinarea gradului de acoperire cu semnal.

Totodată, un prim punct avut în vedere îl constituie elaborarea unui proiect de act normativ având ca obiect transpunerea prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice. Codul este unul dintre elementele-cheie ale Strategiei privind piața unică digitală și a intrat în vigoare în această lună, iar statele membre au la dispoziție 2 ani pentru transpunerea prevederilor acestuia la nivel național.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
5g