Anunț: tarife mai mici în România pentru terminarea apelurilor mobile

Anunț: tarife mai mici în România pentru terminarea apelurilor mobile
scris 4 dec 2019

Operatorii de telefonie mobilă care activează pe piața din România vor percepe, începând cu 1 ianuarie 2020, un tarif maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile de 0,76 eurocenți/minut, în scădere cu 10% față de 0,84 eurocenți/minut, cât este în prezent, după ce această măsură de reglementare a fost deja consultată cu industria din România și a primit acum și avizul Comisiei Europene.

Stabilirea tarifului la 0,76 eurocenți/minut este o măsură tranzitorie, până la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european preconizată a avea loc până la finalul anului 2020, arată ANCOM într-un comunicat.

Noul tarif va fi perceput de către toți operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe  piața serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile rețele publice de telefonie: Lycamobile, Orange România, Vodafone Romania, RCS&RDS și Telekom Romanian Mobile Communications, scrie News.ro.

Sundar Pichai preia funcția de CEO la Alphabet CITEȘTE ȘI Sundar Pichai preia funcția de CEO la Alphabet

”Tariful de 0,76 eurocenți/minut a fost calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur. Conform prevederilor Directivei UE 2018/1972, intrate în vigoare la data de 20 decembrie 2018, până cel târziu la 31 decembrie 2020 se vor aplica tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile unice la nivelul Uniunii Europene”, spun reprezentanții ANCOM.

Tariful stabilit de ANCOM se va aplica pentru apelurile naționale, pentru apelurile inițiate din Spațiul Economic European (SEE), dar și pentru apelurile inițiate din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Măsurile ANCOM pentru stabilirea tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile au fost consultate la nivel național în perioada august – septembrie 2019, agreate cu industria din România în luna octombrie și notificate Comisiei Europene, BEREC și autorităților naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

”În data de 15 noiembrie 2019 Comisia Europeană a comunicat ANCOM că nu are observații față de măsura propusă”, mai spun reprezentanții autorității, care precizează că, în urma parcurgerii procesului de consultare națională și europeană, ANCOM a comunicat la sfârșitul lunii noiembrie deciziile furnizorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
apeluri mobile