Apple anunță iPadOS, un sistem de operare dedicat special tabletelor

Apple anunță iPadOS, un sistem de operare dedicat special tabletelor
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 4 iun 2019

iOS nu mai este sistemul de operare valabil atât pentru smartphone-urile, cât și pentru tabletele Apple.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Apple a anunțat în prima zi a conferinței WWDC 2019 că tabletele iPad vor avea propriul sistem de operare, numit iPadOS. iOS rămâne, separat, sistemul de operare al iPhone-urilor.

Prin separarea celor două sisteme de operare, Apple va putea aduce mai ușor modificări specifice celor două tipuri de dispozitive. iPadOS va avea încă de la prima versiune funcții care nu se vor regăsi pe iPhone, ci vor fi dezvoltate special pentru ecranele mari ale tabletelor.

iPadOS are un nou ecran principal, care include la un loc aplicații și widget-uri. Widget-urile nu vor mai avea un ecran special, ca până acum, ci vor putea fi afișate pe același ecran cu aplicațiile.

Dropbox mărește spațiul de stocare și crește prețurile pentru unele din abonamente CITEȘTE ȘI Dropbox mărește spațiul de stocare și crește prețurile pentru unele din abonamente

Noul sistem de operare va aduce și mai multe gesturi care vor îmbunătăți multitasking-ul, simplificând trecerea la o aplicație la alta și aranjarea aplicațiilor deschise pe ecran.

Tot prin gesturi va fi îmbunătățită și funcția copy&paste. Copierea textului se putea face prin strângerea pe ecran a trei degete. Gestul opus, depărtarea celor trei degete, va realiza funcția “paste”.

Un mare pas înainte îl face managerul de fișiere Files, care va arăta și va funcționa mai mult ca o aplicație de desktop și, foarte important, va oferi suport nativ pentru dispozitive USB și carduri de memorie.

Va exista și suport pentru mouse în iPadOS, o opțiune care se găsește în cadrul secțiunii Accesibilty a aplicației Settings și despre care nu se cunosc foarte multe la acest moment.

În aceeași direcție generală va merge și browser-ul Safari, care va oferi un sistem de navigare mai aproape de cel de pe desktop și va include un manager de download-uri.

Prima versiune de iPadOS va fi disponibilă în toamnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
ipad
ipados