Autoritățile britanice dispun ca firma Cambridge Analytica să predea datele și informațiile personale pe care le deține despre un alegător american care a solicitat acest lucru

Autoritățile britanice dispun ca firma Cambridge Analytica să predea datele și informațiile personale pe care le deține despre un alegător american care a solicitat acest lucru
scris 6 mai 2018

Biroul Comisarului pentru Informații al Marii Britanii (ICO) a dispus ca firma de consultanță Cambridge Analytica să predea toate datele și informațiile personale pe care le deține despre un alegător american, inclusiv detalii despre sursa informațiilor și ce a făcut cu ele; în caz contrar riscând începere urmărirII penalE, scrie The Guardian.

Decizia deschide calea pentru aproape 240 de milioane de alegători americani care își pot cere datele de la firmă în conformitate cu legea britanică, scrie News.ro.

Cazul a fost demarat de David Carroll, un profesor la Școala Parsons de Design din New York. Ca cetățean, pentru el nu exista nicio modalitate prin care ar putea obține aceste informații sub legea americană, dar în ianuarie 2016 el a descoperit că firma Cambridge Analytica a procesat datele alegătorilor americani în Marea Britanie și că acest lucru îi oferă drepturi noi în baza legislației britanice. Cambridge Analytica nu acceptă aceste argumente și a comunicat că americanul are aceleași drepturi de a cere aceste informații cât ar avea „un membru al talibanilor care stă într-o peșteră în cel mai pustiu colț al Afganistanului”.

Acțiunile Apple au atins un nivel record după ce miliardarul Warren Buffett și-a majorat participația la companie CITEȘTE ȘI Acțiunile Apple au atins un nivel record după ce miliardarul Warren Buffett și-a majorat participația la companie

ICO nu a acceptat acest argument și a comunicat companiei că are 30 de zile la dispoziție pentru a se conforma sau a face apel.

Cambridge Analytica a anunțat săptămâna aceasta că a intrat în lichidare, dar ICO a precizat că, în termenii legii brritanice, nu poate evita responsabilitățile ce îi revin și că „nerespectarea acestora reprezintă o infracțiune penală”.

„Acest lucru ar trebui să elucideze multe mistere legate de ce a făcut compania cu datele și de unde le-a obținut. Sper că va ajuta investigațiile din țara mea și a voastră dar și în alte țări precum Canada. Există multe întrebări la care nimeni nu a putut răspunde până acum, așa că sper că acum va fi o etapă importantă pentru a înțelege ce a făcut de fapt compania”, a declarat Carroll.

viewscnt
Afla mai multe despre
cambridge analytica
date