Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și stocarea datelor

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și stocarea datelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2019

Avocatul Poporului a formulat o excepție de neconstituționalitate cu privire la Ordonanța de Urgență care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și prevede stocarea datelor. ”Nu se justifică situația extraordinară și nici urgența”, a transmis Avocatul Poporului care atrage ateția că nu se rezolvă urgent o stuație excepțională, întrucât actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020. În plus, Avocatul Poporulu susține că ”actul normativ limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată”.

Urmărește-ne și pe Google News

”Având în vedere competența și vocația constituțională a Avocatului  Poporului de apărare a drepturilor și libertăților persoanelor fizice, ținând seama de interdicția constituțională a adoptării ordonanțelor de urgență care afectează drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice”, a transmis, joi, Avocatul Poporului.

Instituția precizează că, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 ”afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești”, scrie News.ro.

Capitalizarea Apple depășește 1 trilion de dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni, după evenimentul de lansare a iPhone 11 CITEȘTE ȘI Capitalizarea Apple depășește 1 trilion de dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni, după evenimentul de lansare a iPhone 11

”Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește.  Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată” a transmis Avocatul Poporului.

În plus, Avocatul Poporului consideră că localizarea celor care apelează la 112 era posibilă și prin reglementarea anterioară.

”În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării.  În ceea ce privește completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, justificarea oferită nu conține elementele necesare pentru care situația care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanță de urgență, cu atât mai mult cât aceeași reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituționalitate, aceleași norme introduse fiind constatate ca neconstituționale. De altfel, urgența reglementării nu se justifică nici prin prevederile conținute, întrucât Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019 nu  cuprinde nicio măsură de aplicare imediată de natură să rezolve o situație extraordinară. Dimpotrivă, aplicarea efectivă a soluției legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplătite se realizează începând cu data de 1 ianuarie 2020”, a mai transmis Avocatul Poporului.

În context, Avocatul Poporului observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituție, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Facebook nu va mai permite conținutul despre autovătămare și sinucidere CITEȘTE ȘI Facebook nu va mai permite conținutul despre autovătămare și sinucidere

”Avocatul Poporului reamintește faptul că, prin Decizia nr. 461/2014 a Curții Constituționale, a fost admisă obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011, în ansamblul ei. Comparând textele din actul normativ constatat neconstituțional și cele din art. II al ordonanței de urgență criticate, Avocatul Poporului observă că unele conțin aceleași soluții legale.  În fine, Avocatul Poporului apreciază că actul normativ criticat este în contradicție cu dreptul și jurisprudența europeană în materia comunicațiilor electronice și nu asigură un cadru adecvat și suficient de protecție a datelor cu caracter personal de la dispoziția administratorului SNUAU, conform legislației europene în materie, măsura colectării însăși fiind neadcvată în sensul depășirii scopului propus – acela de sancționare a apelanților abuzivi la Serviciul de urgeță”, se mai arată în comunicatul tansmis de avocatul Poporului.

La finalul lunii august, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care obligă operatorii de telefonie să colecteze și furnizeze datele de identificare ale celor care au cumpărat cartele prepay.

viewscnt
Afla mai multe despre
avocatul poporului
cartele prepay