Casa Albă: Plata răscumpărării cerute de hackeri în campania WannaCry nu a dus la recuperarea datelor

Casa Albă: Plata răscumpărării cerute de hackeri în campania WannaCry nu a dus la recuperarea datelor

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 mai 2017

Victimele campaniei de atacuri ransomware "WannaCry" au plătit până acum mai puțin de 70.000 dolari hackerilor pentru a reintra în posesia datelor criptate de virusul responsabil pentru infectarea a peste 300.000 de calculatoare la nivel mondial, potrivit oficialilor de la Casa Albă, care au precizat că nu dețin informații care să indice că plata răscumpărării cerute de hackeri ar fi dus la recuperarea datelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În pofida aparențelor unei activități criminale cu scopul de a strânge bani, se pare că mai puțin de 70.000 de dolari au fost plătiți pentru răscumpărarea datelor. Nu deținem informații potrivit cărora plata răscumpărării ar fi condus la recuperarea datelor", a spus Tom Bossert, consilierul pentru securitate internă de la Casa Albă.

Potrivit lui Bossert, atacul cibernetic fără precedent a afectat până în prezent mai mult de 300.000 de calculatoare din 150 de țări. Cele mai afectate au fost statele europene, printre care Marea Britanie, Spania, Franța, Slovenia, dar și România, unde constructorul auto Dacia a fost nevoit să oprească temporar producția.

Acțiunile Digi cresc la intrarea pe bursă CITEȘTE ȘI Acțiunile Digi cresc la intrarea pe bursă

Numărul adreselor IP din România despre care Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) deține informații că este posibil să fie infectate cu variante de ransomware WannaCry se ridică la 322.

Programul malware WannaCry folosit în atacurile declanșate vineri, 12 mai, s-a propagat prin intermediul unor mesaje email care conțin atașamente și link-uri malițioase. Programul blochează accesul utilizatorului la datele de pe calculator și cere o răscumpărare inițială de 300 dolari, în bitcoin. După 72 de ore, suma cerută pentru decriptarea datelor se dublează.

"Șansele ca (victimele atacului) să își recupereze datele sunt foarte mici", spune Vikram Thakur, director în cadrul firmei de securitate cibernetică Symantec. Thakur sfătuiește utilizatorii să își păstreze banii și să încerce să își refacă calculatoarele afectate, notează PCWorld.

Cercetătorii în securitate cibernetică au descoperit, luni noaptea, o posibilă legătură nord-coreeană în campania de atacuri informatice WannaCry.

viewscnt
Afla mai multe despre
wannacry
ransomware
malware
atac cibernetic
rascumparare
hackeri