China își lansează propria versiune de Wikipedia în anul 2018

China își lansează propria versiune de Wikipedia în anul 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2017

China va lansa o versiune online a enciclopediei sale naționale, în 2018, cu scopul de a concura în acest fel cu platforma Wikipedia, informează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficialii chinezi au spus că peste 20.000 de persoane au fost angajate pentru a lucra la acest proiect, ce va conține 300.000 de referințe de cel puțin 1.000 de cuvinte fiecare, scrie News.ro.

Spre deosebire de Wikipedia, versiunea chineză va fi creată de un grup select de specialiști de la universități naționale, în timp ce în cazul celebrei platforme americane editarea este realizată de voluntari.

Wikipedia este disponibilă în China, însă unele dintre conținuturile platformei sunt blocate în această țară.

Enciclopedia Chinei ”nu este o carte, ci Marele Zid al Culturii”, a spus Yang Muzhi, editorul-șef al proiectului, care prezidează Asociația Distribuitorilor de Carte și Periodice din China, la începutul lunii aprilie.

Facebook lansează la nivel global jocurile pentru Messenger CITEȘTE ȘI Facebook lansează la nivel global jocurile pentru Messenger

Yang Muzhi, care consideră că Wikipedia va fi un concurent al noului produs, a afirmat că țara lui - China - se confruntă cu o presiune internațională pentru a își dezvolta propria platformă online, cu scopul de a ghida ”publicul și societatea”.

Enciclopedia Chinei a fost publicată pentru prima dată în 1993, pe hârtie, ca suport pentru elevi și cercetători. A doua ediție a fost retipărită în 2012.

Însă criticii au spus că aceste volume, finanțate de stat, au omis sau au distorsionat anumite referințe din motive politice.

Ideea unei versiuni online a acestei enciclopedii a fost aprobată în 2011, însă lucrul efectiv la realizarea proiectului online a început abia recent.

În acest fel, statul chinez va intra în competiție directă cu companiile locale care și-au lansat deja propriile enciclopedii online - precum Baidu și Qihu 360, dar și cu deja celebră platformă internațională Wikipedia.

În prezent, internauții din China continentală pot să citească anumite conținuturi de pe Wikipedia, însă subiecte sensibile, precum Dalai Lama și președintele Xi Jinping, sunt blocate și nu pot fi accesate.

Săptămâna trecută, autoritățile din Turcia au blocat accesul la Wikipedia pe teritoriul național, fără să ofere niciun fel de explicație referitoare la această interdicție.

În 2014, Rusia a anunțat la rândul ei că intenționează să dezvolte o versiune alternativă a site-ului Wikipedia, întrucât statul rus dorește ”să ofere informații mai bune despre țară” decât cele disponibile în prezent pe această platformă.

viewscnt
Afla mai multe despre
wikipedia