Chrome va consuma mai puțină memorie pe Windows 10

Chrome va consuma mai puțină memorie pe Windows 10
scris 22 iun 2020

Inginerii Google lucrează de zor la o nouă modalitate de gestionare a memoriei RAM, care să reducă substanțial cantitatea de memorie folosită de browser-ul Chrome.

Unul din cele mai mari reproșuri care i s-au făcut lui Chrome de-a lungul timpului, dincolo de faptul că este controlat de Google în așa fel încât să avantajeze business-ul de reclame și celelalte produse ale companiei, a fost legat de consumul exagerat de memorie RAM.

Chrome a fost gândit să profite cât mai mult de memoria RAM disponibilă și să țină cât mai multe date în RAM pentru a funcționa mai rapid. Această abordare, însă, a creat probleme, în special pe sistemele care nu dispun de multă memorie.

Cea mai înaltă instanță administrativă din Franța a confirmat o amendă de 50 de milioane de euro impusă Google pentru nerespectarea confidențialității datelor CITEȘTE ȘI Cea mai înaltă instanță administrativă din Franța a confirmat o amendă de 50 de milioane de euro impusă Google pentru nerespectarea confidențialității datelor

Acum, în urma colaborării cu Microsoft, care și-a construit propriul browser pe motorul Chromium, Google a dobândit acces la librării de Windows 10 la care nu avea acces anterior și își poate optimiza mai bine browser-ul pentru acest sistem de operare.

Una din versiunile viitoare de Chrome va face trecerea la un nou sistem de gestionare a memoriei, numit “Segment Heap” și folosit deja de Edge, pe care-l poate folosi în urma colaborării cu Microsoft.

Noul sistem de gestionare ar urma să ducă la reducerea consumului de memorie cu aproximativ 27%. Cu scăderea consumului de memorie, se va reduce și cel de energie, care va antrena o îmbunătățire a autonomiei pe laptopurile cu Windows 10.

Efectele concrete vor varia de la sistem la sistem, însă vor fi cel mai vizibile pe PC-urile care au la dispoziție o cantitate mai mică de memorie RAM și în cazul utilizatorilor care țin foarte multe taburi deschise.

viewscnt
Afla mai multe despre
chrome
google ram
windows 10