Cîmpeanu (DNSC): Nu plătim răscumpărare pentru atacurile cibernetice. Ce spune despre atacul din Camera Deputaților

Cîmpeanu (DNSC): Nu plătim răscumpărare pentru atacurile cibernetice. Ce spune despre atacul din Camera Deputaților
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 feb 2024

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și-a dovedit capacitatea de a activa, coordona și colabora atât cu victimele atacurilor cibernetice, cât și cu actorii din sectorul guvernamental și cel privat implicați în răspunsul la atacurile cibernetice, a scris sâmbătă directorul DNSC, Dan Cîmpean, într-o postare pe contul său de Linkedin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Referindu-se la cele două atacuri cibernetice care în ultimele săptămâni au vizat Camera Deputaților și sistemul național de sănătate, Dan Cîmpean a subliniat faptul că DNSC a reușit să gestioneze situația fără a activa mecanismul EU-CyCLONe. Acesta este un mecanism european care contribuie la punerea în aplicare a planului Comisiei Europene de răspuns rapid în situații de urgență în cazul unui incident sau al unei crize cibernetice transfrontaliere de mare amploare, transmite Agerpres.

"Sunt încântat că am dovedit că putem gestiona incidente cibernetice majore cu echipe care lucrează de la distanță și utilizează tehnologii pentru a comunica și răspunde. Prezența fizică a tuturor într-o singură cameră este un mod de gândire învechit și nu mai reprezintă cea mai bună modalitate de a lucra pentru profesioniștii din domeniul cibernetic", a susținut directorul DNSC.

Directorul DNSC a transmis că aliații și partenerii internaționali ai României și-au oferit ajutorul cu prilejul atacurilor cibernetice, lucru pentru are le-a mulțumit, dar a subliniat că a fost primordial ca România să își testeze și să aibă încredere în capacitățile sale proprii de a ține sub control, descuraja și răspunde la astfel de atacuri cibernetice. "Sunt mândru că România și-a îndeplinit (în special cu prilejul acestor două incidente) promisiunea de a lupta și contracara ransomware prin interzicerea accesului atacatorilor la finanțarea activităților lor sau să obțină faimă sau recunoaștere pentru activitățile lor ilegale. Pur și simplu, nu plătim răscumpărare pentru atacurile cibernetice și nu negociem cu privire la acest subiect", a precizat Dan Cîmpean.

O nouă companie IT intră în insolvență. Proprietarul, fost director al Microsoft România - ridicat de polițiști CITEȘTE ȘI O nouă companie IT intră în insolvență. Proprietarul, fost director al Microsoft România - ridicat de polițiști

De asemenea, directorul DNSC a ținut să mulțumească pentru sprijinul acordat de mass media națională și internațională în ultimele săptămâni pentru modul profesionist în care a gestionat comunicarea cu privire la atacurile cibernetice. "Trebuie să recunosc că fără acest sprijin ar fi fost dificil de transmis instrucțiunile și mesajele DNSC la momentul oportun și cu cel mai puternic impact", a mai scris Dan Cîmpean, pe contul său de Linkedin.

În data de 30 ianuarie a avut loc o breșă de securitate cibernetică la Camera Deputaților, fiind extrase 316 fișiere cu un volum total de 300 de megabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. Și site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică a fost ținta unui atac cibernetic în noaptea de marți spre miercuri (30/31 ianuarie 2024), fără însă să-i fie afectată funcționarea.

În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic de tip ransomware asupra companiei Romanian Soft Company (RSC) www.rsc.ro care dezvoltă, administrează și comercializează sistemul informatic Hipocrate (alias HIS). Conform datelor DNSC, atacul a perturbat activitatea a 26 spitale din România care utilizează acest sistem. 

viewscnt
Afla mai multe despre
atac cibernetic
dnsc