Declin de până la 4% al acțiunilor AMD și Intel, trase în jos de informația că China a cerut operatorilor de telecomunicații să nu mai folosească cipuri străine

Declin de până la 4% al acțiunilor AMD și Intel, trase în jos de informația că China a cerut operatorilor de telecomunicații să nu mai folosească cipuri străine
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2024

Acțiunile Advanced Micro Devices (AMD) și Intel au scăzut cu până la 4% și au tras indicele american Dow Jones la minumul anului 2024, după ce The Wall Street Journal a scris că China ordonă celor mai mari operatori de telecomunicații din țară să nu mai utilizeze cipuri străine, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Oficialii chinezi au emis directiva la începutul acestui an pentru ca sistemele de telecomunicații să înlocuiască procesoarele de bază non-chineze până în 2027, potrivit WSJ, citând oameni familiarizați cu problema, scrie News.ro.

Instagram va testa funcții care blurează mesajele care conțin nuditate, pentru a proteja adolescenții CITEȘTE ȘI Instagram va testa funcții care blurează mesajele care conțin nuditate, pentru a proteja adolescenții

Articolul afirmă că directiva va afecta AMD și Intel. Acțiunile ambelor companii s-au tranzacționat în scădere cu până la 4%, vineri.

Intel a refuzat să comenteze. AMD nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

China a reprezentat 27% din veniturile Intel în 2023, devenind cea mai mare piață a companiei. AMD a generat 15% din vânzări în China, inclusiv în Hong Kong, anul trecut.

Dependența lor de China subliniază importanța continuă a celei de-a doua mari economii din lume, în ciuda reglementărilor SUA care vizează reducerea exporturilor de cipuri către țară și a eforturilor Chinei de a fi mai puțin dependentă de tehnologia străină.

China a stabilit în decembrie noi linii directoare pentru a elimina cipurile americane de pe computerele și serverele guvernamentale, blocând folosirea procesoarelor de la AMD și Intel, a relatat luna trecută Financial Times.

În octombrie 2022, SUA au instituit reguli menite să limiteze accesul Chinei la cipurile americane avansate, în special la cele critice pentru tehnologia inteligenței artificiale.

La sfârșitul anului trecut, SUA au anunțat noi restricții pentru a preveni vânzarea mai multor cipuri AI către China, încercând să înlăture lacunele percepute în regulile anterioare.

Google mai închide un serviciu CITEȘTE ȘI Google mai închide un serviciu

AMD nu a reușit să obțină aprobarea SUA pentru un cip AI pe care l-a proiectat pentru China și va trebui să solicite o licență de export, a relatat Bloomberg luna trecută.

Se pare că Intel a rezistat presiunilor AMD de a pune capăt vânzării de cipuri pentru laptopuri în valoare de sute de milioane de dolari către compania chineză de telecomunicații Huawei, sancționată de SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
amd
bursa
intel