EXCLUSIV Dezacord conducere Telekom - sindicat pe tema impactului transferului contribuțiilor

EXCLUSIV Dezacord conducere Telekom - sindicat pe tema impactului transferului contribuțiilor
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 8 dec 2017

Conducerea Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) a propus salariaților ca pierderile salariale nete generate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, programat să fie aplicat de anul viitor, să fie compensate, sindicatul nefiind însă de acord cu propunerea, considerând că termenul de "compensare" nu este detaliat și nici explicit și poate presupune acordarea de bonusuri sau prime, fapt însă infirmat de conducerea companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit insider

Sindicatul dorește un act adițional în contractul colectiv de muncă (CCM), care să prevadă mărirea salariului brut, astfel ca netul să nu fie afectat, considerând că introducerea transferului contribuțiilor printr-un astfel de act adițional este de natură să protejeze salariații, atât în prezent, cât și în viitor, chiar și în situația în care actualul contract colectiv expiră la 1 martie 2018, cum este programat.

Conform informațiilor Profit.ro, reprezentanții companiei nu au agreat această propunere și și-au menținut punctul de vedere, și anume că acceptă DOAR majorări individuale, printr-un acord al părților. Sindicatul nu este însă de acord ca transferul contribuțiilor să fie reglementat doar printr-un act adițional la contractul individual de muncă, nu și în contractul colectiv, considerând că nu are aceeași valoare juridică.

ANCOM amendează Telekom Mobile pentru nerealizarea sau întârzierea portării unor numere de telefon CITEȘTE ȘI ANCOM amendează Telekom Mobile pentru nerealizarea sau întârzierea portării unor numere de telefon

Un alt argument de refuz este că un acord în interesul salariaților parafat printr-un acord devine o înțelegere amiabilă între părți care poate fi denunțată oricând, fără garanția că salariul net actual va fi păstrat necondiționat.

După o primă întâlnire cu sindicatul, conducerea operatorului de telefonie mobilă a transmis salariaților un mesaj semnat de directorul departamentului de resurse umane, în care se afirmă că Telekom a identificat și analizat soluții pentru a preîntâmpina diminuarea veniturilor nete ale angajaților, în condiții care să prevină totodată și impactul negativ asupra bugetului companiei, pe care orice alte posibile modificări legislative le-ar putea avea în viitor.

“Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018 și pentru toată perioada în care modelul de fiscalizare a veniturilor din muncă aplicabil în baza OU 79/2017 (care schimbă Codul Fiscal impunând și transferul contribuțiilor - n.r.) va fi menținut fără alte modificări la nivel legislativ, suntem deciși să compensăm integral impactul negativ al modificărilor determinate de OU 79/2017 asupra venitului net aferent salariului angajaților noștri. Această măsură se va menține atâta timp cât costul lunar total alocat de Telekom angajatului la data prezentă va putea rămâne neschimbat în condițiile legislației fiscale aplicabile, urmând să fie revizuită în mod corespunzător în cazul în care legislația ar suferi modificări, în viitor. Soluția a fost discutată cu organizația sindicală reprezentativă din cadrul Telekom Romania Mobile Communications. Din păcate, reprezentanții sindicatului nu au fost de acord integral cu soluția și modalitatea de implementare propuse, precizând că, fără amendarea contractului colectiv de muncă, acestea nu pot fi implementate. Cu toate acestea, Administrația a decis implementarea măsurii de protecție anunțate, în beneficiul salariaților”, se arată în mesaj.

De partea cealaltă, sindicatul a solicitat membrilor să transmită până duminică pentru ce variantă optează, intenția ambelor părți fiind să semneze o înțelegere până cel târziu pe 20 decembrie.

EXCLUSIV Compania israeliană CymbIoT, cu CA condus de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului, a intrat în România. Generalul Marcel Opriș, fostul șef STS, recrutat pentru a supraveghea operațiunile locale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania israeliană CymbIoT, cu CA condus de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului, a intrat în România. Generalul Marcel Opriș, fostul șef STS, recrutat pentru a supraveghea operațiunile locale

Telekom Romania Mobile Communications este al treilea operator de telefonie mobilă de pe piața locală, cu afaceri de 1,96 miliarde de lei, cu 6% mai mult decât în 2015.

Operatorul este parte a grupului Telekom Romania, cu afaceri de un aproximativ miliard de euro în 2016.

Șeful Asirom a obținut în instanță anularea unei amenzi ASF CITEȘTE ȘI Șeful Asirom a obținut în instanță anularea unei amenzi ASF

Din grup mai face parte Telekom Romania Communications (fost Romtelecom), controlat direct de grupul elen OTE – 54,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%. Telekom Romania Mobile Communications este controlată de OTE - 70% și Telekom Romania Communications - 30%.

Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote Romania) a fuzionat prin absorbție, la 1 decembrie, cu societățile Telemobil, Germanos Telecom Romania și Sunlight Romania Filiala București, operațiune anunțată de Profit.ro din vară ca fiind pregătită.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom romania mobile communications
salarii
compensatii
contributii
transfer
salarii
pierderi