Facebook a oferit unor companii acces preferențial la datele utilizatorilor, potrivit unor documente

Facebook a oferit unor companii acces preferențial la datele utilizatorilor, potrivit unor documente
scris 6 dec 2018

Facebook a oferit unor companii, între care Netflix și Airbnb, acces preferențial la datele utilziatorilor, limitând în schimb serviciile pentru majoritatea celorlalte, potrivit emailurilor și prezentărilor făcute publice de un parlamentar britanic, transmite Reuters.

Un număr de 223 de pagini de comunicări care au avut loc în perioada 2012-2015 între angajați de rang înalt ai Facebook, între care și directorul general Mark Zuckerberg, arată că reprezentanții operatorului rețelei sociale au discutat despre obținerea de venituri din vânzarea accesului la date, au urmărit și au respins rivali și s-au pregătit pentru o posibilă lovitură, în timp ce au acționat pentru a obține mai multe date ale utilizatorilor, scrie News.ro.

Miercuri, un membru conservator al Parlamentului britanic, Damian Collins, a făcut publice documentele, după ce le-a solicitat luna trecută companiei Six4Three, sub amenințarea unor sancțiuni. Fostul dezvoltator de aplicații Six4Three a obținut aceste documente în cadrul unui proces din California, în care acuză Facebook că nu a respectat promisiunile făcute dezvoltatorilor.

Qualcomm a prezentat Snapdragon 855, chipset-ul smartphone-urilor de top ale anului viitor CITEȘTE ȘI Qualcomm a prezentat Snapdragon 855, chipset-ul smartphone-urilor de top ale anului viitor

Facebook, care a apreciat că procesul intentat de Six4Three este lipsit de fundament, a spus că documentele publicate induc în eroare dacă sunt scoase din context, dar nu a oferit detalii.

”Susținem modificările aduse platformei în 2015, pentru a opri o persoană să pună la dispoziția dezvoltatorilor date ale prietenilor săi”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook.

Cu toate că au fost redactate în cadrul procesului, materialele trebuiau să fie făcute publice, deoarece ”ridică întrebări serioase referitoare la modul în care Facebook tratează datele utilizatorilor, politicile sale de colaborare cu dezvoltatorii de aplicații și modul în care se folosește de poziția dominantă deținută pe piața mediei sociale”, a afirmat Collins pe Twitter.

Collins s-a aflat printre coordonatorii unei anchete din Marea Britanie referitoare la știrile false din media socială, una dintre multele probleme care au adus Facebook în atenția guvernelor din mai multe țări. Alte întrebări s-au referit la accesul ilegal la date, acuzațiile de părtinire politică din partea Facebook în recomandările de conținut, și tacticile de lobby.

Aplicația de întâlniri Badoo și Lyft se află printre companiile care au obținut acces la datele prietenilor utilizatorilor, potrivit documentelor.

Collins a mai acuzat Facebook că a luat măsuri agresive împotriva aplicațiilor concurente, prin respingerea accesului lor la datele utilizatorilor.

Documentele includ o comunicare din 2013 între Zuckerberg și directorul Justin Osofsky, în care au decis să oprească accesul companiei Vine la datele prietenilor utilizatorilor, în ziua în care rivala Twitter a lansat serviciul de conținut video.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
facebook
date utilizatori