Facebook, amendată cu 150.000 euro în Franța pentru încălcarea legislației privind protecția datelor

Facebook, amendată cu 150.000 euro în Franța pentru încălcarea legislației privind protecția datelor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 mai 2017

Autoritatea franceză pentru protecția datelor (CNIL) a sancționat Facebook cu o amendă de 150.000 euro, considerând că operatorul celei mai mari rețele de socializare din lume încalcă legislația locală privind protecția informațiilor utilizatorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma unor inspecții desfășurate de CNIL “pe teren și online”, Autoritatea a constatat că Facebook “colectează o cantitate uriașă de date personale ale utilizatorilor de Internet, cu scopul de a afișa mesaje publicitare țintite. De asemenea, s-a observat că Facebook a colectat informații privind activitatea de browsing a utilizatorilor pe paginile de web ale unor terțe părți, prin intermediul cookie-ului “datr”, fără știrea utilizatorilor”, potrivit unui comunicat CNIL.

În total, CNIL a identificat șase instanțe în care politica Facebook legată de colectarea și procesarea datelor utilizatorilor încalcă legislația din Franța, rezultatul investigațiilor și răspunsul “nesatisfăcător” transmis de Facebook conducând la decizia de a amenda Facebook Inc. și Facebook Irlanda cu 150.000 euro.

WhatsApp, amendată cu 3 milioane de euro în Italia CITEȘTE ȘI WhatsApp, amendată cu 3 milioane de euro în Italia

Investigațiile derulate de CNIL au fost lansate în cadrul unei initiative comune la nivelul a cinci state europene, anume Franța, Belgia, Olanda, Spania și Germania, autoritățile de profil din celelalte patru țări desfășurând anchete similare privind practicile Facebook.

Suma de 150.000 euro este destul de mică, considerând veniturile trimestriale de peste 8 miliarde de dolari raportate de Facebook.

Sancțiunea decisă de Franța vine la doar câteva zile după ce autoritatea antitrust din Italia a anunțat că a amendat aplicația de mesagerie WhatsApp, deținută de Facebook, cu 3 milioane de euro pentru că și-ar fi obligat utilizatorii să accepte ca datele personale să le fie utilizate de compania condusă de Mark Zuckerberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
amenda
franta
cnil
protectia datelor
inspectii