Facebook este ținta unui al doilea proces colectiv în Marea Britanie, pentru că nu protejat datele a un milion de persoane din Anglia și Țara Galilor

Facebook este ținta unui al doilea proces colectiv în Marea Britanie, pentru că nu protejat datele a un milion de persoane din Anglia și Țara Galilor
scris 10 feb 2021

Facebook este ținta unui al doilea proces colectiv în Marea Britanie, pentru că nu protejat datele a un milion de persoane din Anglia și Țara Galilor, într-un scandal legat de colectarea informațiilor personale ale utilizatorilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Jurnalistul și scriitorul Peter Jukes a afirmat, marți, că a intentat un proces, pentru obținerea unor despăgubiri ”substanțiale” dar nespecificate, la trei ani după ce gigantul de media socială a fost amendat în Marea Britanie în legătură cu modul în care aplicația terță “This Is Your Digital Life” a strâns date ale utilizatorilor Facebook fără consimțământul acestora, între 2013 și 2015, scrie News.ro.

Tranzacție în IT: Americanii de la Orion Innovation cumpără compania românească Tellence Technologies. Orion își va extinde operațiunile de R&D în România CITEȘTE ȘI Tranzacție în IT: Americanii de la Orion Innovation cumpără compania românească Tellence Technologies. Orion își va extinde operațiunile de R&D în România

Acesta este al doilea proces care acuză Facebook că a permis unor aplicații terțe să strângă date ale prietenilor utilizatorilor fără permisiunea sau cunoștința acestora.

Firma specializată în litigii Milberg London, care acordă consultanță într-un caz similar, înregistrat în octombrie, a afirmat că este sjurprinsă să audă despre un caz con curent.

Aceste cazuri aduc din nou în atenție un scandal care a început cu acuzațiile că firma britanică de consultanță politică Cambridge Analytica, angajată de echipa de campanie electorală din  2016 a fostului președinte american Donald Trump, a accesat datele personale a milioane de utilizatori ai Facebook.

În 2018, Biroul Comisarului penru Informații din Marea Britanie a amendat Facebook cu 500.000 de lire sterline pentru procesarea incorectă a datelor personale ale utilizatorilor, prin faptul că a permis dezvoltatorilor de aplicații să acceseze informațiile lor și pe cele ale prietenilor, fără să îi informeze clar, în perioada 2007-2014.

Un purtător de cuvânt al Facebook a spus: ”Investigația Biroului comisarului pentru informații cu privire la aceste probleme ... nu a găsit dovezi că datele utilizatorilor din Marea Britanie sau UE au fost transferate de către (Dr. Aleksandr) Kogan, dezvoltatorul de aplicații ”This Is Your Digital Life ”, către Cambridge Analytica”.

Firma Cambridge Analytica, care a început procedurile de faliment în 2018, a negat că ar fi folosit astfel de date pentru campania electorală din 2016 din SUA. De asemenea, a declarat că oferta sa de a lucra pentru campania Leave.UK pentru Brexit, în 2016, nu a avut succes.

Cel mai recent proces din Londra este intentat în numele utilizatorilor adulți de Facebook care erau ”prieteni” cu un utilizator al aplicației înainte de mai 2015.

Jukes este consiliat de firma de avocatură Hausfeld din SUA, iar cererea este finanțată de Balance Legal Capital.

Procesele colective referitoare la confidențialitatea datelor, pe stil american, care leagă automat un grup definit într-un proces, cu excepția cazului în care persoane individuale optează să nu participe, sunt încă neobișnuite în Regatul Unit.

Curtea Supremă a Marii Britanii ar urma să creeeze un precedent în aprilie, când va audia un dosar împotriva gigantului internetului Google, despre presupusa urmărire ilegală a utilizatorilor de iPhone în 2011 și 2012, prin cookie-uri ale unor terți.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
date personale