Facebook și Messenger, două aplicații esențiale pentru Windows 10 (review)

Facebook și Messenger, două aplicații esențiale pentru Windows 10 (review)
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 4 mai 2016

La finalul săptămânii trecute, Facebook a lansat, în sfârșit, aplicațiile native de Windows 10 pentru două dintre cele mai importante servicii ale sale: Facebook, rețeaua socială, și Facebook Messenger, serviciul de chat. În săptămâna ce s-a scurs am folosit și testat cele două aplicații, pentru a răspunde la logica întrebare pe care, probabil, toți utilizatorii și-o adresează: de ce aș folosi o aplicație în locul site-ului?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu cele două aplicații Facebook ne arată că pare să aibă încredere în premisa de la care a plecat Microsoft când a construit Windows 10. Dincolo de numeroasele probleme care-l fac să pară o versiune aflată încă în teste, Windows 10 este baza de plecare pentru crearea unui ecosistem comun desktop - mobile. Microsoft trece peste granițele celor două platforme și nu pune companiile și dezvoltatori să aleagă între ele, ci le oferă posibilitatea de a fi prezenți atât pe desktop, cât și pe mobile, cu aceeași aplicație.

Aplicațiile native pentru Windows 10 sunt menite să ruleze și pe desktop și pe mobile, oferind o experiență cât se poate de asemănătoare indiferent de dimensiunea ecranului și de mijlocul de interacționare, fie acesta mouse sau touchscreen. Interfața aplicațiilor trebuie creată în așa fel încât să se redimensioneze în funcție de dispozitivul pe care rulează, dar, să ofere o funcționalitate similară.

Aceeași idee stă și la baza aplicațiilor Facebook și Messenger recent lansate. Acestea vor rula pe toate dispozitivele cu Windows 10, de la desktop-uri, la smartphone-uri, și vor oferi (aproape) aceeași experiență pe toate device-urile.

Facebook pentru Windows 10
Facebook a reușit în ultimii ani să uniformizeze interfețele produselor sale. Formatul posturilor, lățimea coloanei principale și lista de prieteni cu care poți comunica sunt elemente care arată și se comportă la fel pe dispozitivele mobile, pe site, iar acum și în aplicația nativă de Windows 10.

Aplicația pentru Windows 10, care necesită puțin peste 100 MB pentru instalare, seamănă foarte mult cu site-ul Facebook. Cel puțin pe desktop, acolo unde dimensiunea ecranului nu este o problemă, aplicația are aproximativ același layout cu site-ul, păstrând inclusiv cele două coloane laterale care încadrează feed-ul.

În funcție de rezoluția ecranului și dimensiunea ferestrei, coloanele laterale pot fi afișate complet sau în format restrâns. În cel de-al doilea caz vor fi vizibile doar pictogramele elementelor și micile poze de profil ale prietenilor.

Facebook și Messenger, două aplicații esențiale pentru Windows 10 (review)

Bara din partea stângă a ecranului, cea care facilitează accesul la diversele secțiuni ale serviciului, precum evenimente, grupuri sau pagini, este mult mai bine ordonată și mai ”curată” decât cea din site.

Utilizatorul are posibilitatea alegerii elementelor ce apar aici. Poate pune grupurile favorite, paginile preferate sau listele de pagini și prieteni pe care și le-a creat. Toate acestea pot fi accesate astfel cu un singur click. Nu există, din păcate, și posibilitatea schimbării ordinii elementelor ce apar în bara din partea stângă a fluxului.

Feed-ul și posturile pe care le afișează nu doar că arată la fel ca pe telefonul mobile și pe site, dar folosește, cum era normal, și același algoritm de rankare a posturilor afișate.

Din păcate, în dorința sa de a ține efectiv utilizatorii în cadrul rețelei, Facebook a dotat și aplicația de Windows 10 cu un browser intern. Link-urile pe care dai click nu se deschid în browser-ul pe care folosești în mod normal, ci într-un browser intern.

Facebook și Messenger, două aplicații esențiale pentru Windows 10 (review)

Browser-ul intern dispune inclusiv de tab-uri în care poți ține deschise mai multe pagini accesate din Facebook. Evident, că și consumul de memorie al aplicației va crește odată cu numărul de tab-uri. În rest arată și se comportă ca cel din aplicațiile de mobile. Există și opțiunea de a deschide o pagină în browser-ul preferat, dar numai după ce pagina respectivă a fost încărcată în browser-ul intern.

Această abordare, importantă pentru Facebook care încearcă să afle cât mai multe despre utilizatorii săi, este și cel mai mare impediment în folosirea aplicației. Deși este suficient pentru deschiderea unei pagini și citirea unui articol, browser-ul intern folosit de Facebook nu dispune de facilitățile unui browser complet, precum Chrome ori Firefox.

De aici și limitările de funcționalitate. De exemplu, o pagină deschisă în browser-ul intern al aplicației nu poate fi postată pe alte site-uri, decât pe Facebook și trimisă pe Messenger.

Un avantaj important al folosirii aplicației îl reprezintă notificările. Indiferent dacă ții aplicația deschisă sau nu, Windows 10 te va anunța când ai, de exemplu, comentarii noi.

Însă, poate cel mai important aspect este viteza. Accesarea și încărcarea diverselor secțiuni, de la pagini la grupuri, se face extrem de rapid. Practic nu există timpi de așteptare, cum este cazul în browser. Aplicația folosește un sistem foarte eficient de cache, care elimină necesitatea refresh-ului de fiecare dată când accesezi o anumită secțiune.

Se crează astfel impresia că nici nu se încarcă conținut de pe internet. Aplicația în ansamblul ei se mișcă atât de bine, încât ai senzația că tot conținutul este încărcat de pe propriul calculator.

Nu lipsesc însă problemele de stabilitate și bug-urile. Uneori, aplicația îngheață fără vreun motiv anume, revenindu-și doar după restartare.

În cazul paginilor de Facebook, am descoperit cazuri în care, deși ești adminul unei pagini, nu poți posta nimic deoarece lipsește câmpul de creare a unui post nou.

Facebook și Messenger, două aplicații esențiale pentru Windows 10 (review)

Una peste alta, dacă puteți trăi cu browser-ul intern care ”răpește” link-urile, aplicația Facebook pentru Windows 10 este suficient de reușită, mai ales pentru o primă versiune.

Îmbucurător este și faptul că aceasta ține pasul cu cele mai noi facilități lansate de Facebook și că, odată lansate, acestea se vor regăsi în aplicația de Windows 10, nu doar pe site sau în aplicațiile de mobile.

Messenger
Spre deosebire de aplicația Facebook, care include toate facilitățile serviciului principal, în cazul Messenger au fost lăsate pe dinafară o serie de facilități.

Este o aplicație rudimentară din care lipsesc lista de grupuri și opțiunea creării unor grupuri noi de discuții precum și posibilitatea realizării convorbirilor telefonice.

În afara setărilor, aplicația include doar două liste: chat-urile recente și lista de contacte.

Discuțiile pot fi presărate cu imagini, GIF-uri animate și mesaje audio înregistrate.

În mod normal, notificările din Windows 10 afișează și mesajul primit. Cei care se tem de indiscreția prietenilor sau a colegilor pot opta ca notificările să fie simple, fără să afișeze mesajele primite.

În simplitatea sa, aplicația Messenger pentru Windows 10 este și mai stabilă. În prima săptămână de la lansare nu m-am lovit de vreun bug și nici nu s-a blocat vreodată.

Cele două aplicații lansate de Facebook pentru Windows 10 vin cumva firesc, după ce Microsoft a anunțat că peste 270 de milioane de dispozitive folosesc în prezent acest sistem de operare. Chiar dacă zona de mobile este prioritară, Facebook nu poate ignora PC-ul, acolo de unde îi vine încă o mare parte din utilizatori.

Pe de altă pare, pentru ecosistemul dorit de Microsoft, atenția acordată de Facebook este o veste excelentă. Este de așteptat ca, mai devreme sau mai târziu, și alte companii și servicii importante să fie lansate pe Windows 10.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
messenger
windows 10