Formatul Flash a ajuns la capăt de drum. Tras forțat pe linie moartă

Formatul Flash a ajuns la capăt de drum. Tras forțat pe linie moartă
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 18 dec 2020

Ultima zi a anului este și ultima zi de viață a formatului Flash, care este tras acum forțat pe linie moartă, după ce, în urmă cu mai bine de 10 ani, era o tehnologie web indispensabilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adobe a lansat ceea ce numește ultimul update pentru Flash, tehnologie pentru care nu va mai oferi nicio formă de suport după 31 decembrie 2020, recomandându-le, totodată, utilizatorilor să o dezinstaleze.

Mai mult, compania americană va bloca ea însăși conținutul Flash începând cu 21 ianuarie anul viitor, care nu va mai putea fi rulat în Flash Player.

Apple etichetează aplicațiile din App Store în funcție de nivelul de intimitate oferit CITEȘTE ȘI Apple etichetează aplicațiile din App Store în funcție de nivelul de intimitate oferit

Este capăt de linie pentru Flash, al cărui producător este nevoit să-și recunoască înfrângerea în fața formatului HTML5, care a înlocuit-o. Încă din 2016, rularea conținutului flash a fost blocată de cele mai importante browser, precum Chrome și Firefox.

Dispariția Flash nu este o surpriză, fiind anunțată chiar de Adobe, în urmă cu trei ani.

Flash a fost, la un moment dat în istoria web-ului, o tehnologie esențială, fără de care nu puteau fi concepute multe forme de conținut, de la jocuri și reclame, la clipuri video.

Dincolo de beneficiile pe care le-a adus, Flash a creat și foarte multe probleme de-a lungul timpului din cauza bug-urilor și a securității precare. Primul semnal de alarmă pentru Adobe a venit în 2007, când Apple nu a vrut să implementeze suport pentru Flash în primul său iPhone.

În urmă cu 6 ani, a fost lansat oficial HTML5, format care a luat rapid locul Adobe pe toate nișele pe care era folosit. HTML5 s-a dovedit mai simplu de implementat, mai sigur și mai puțin pretențios în ceea ce privește resursele tehnice, plus că nu este o tehnologie proprietară, controlată de o singură companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
adobe
flash
html5
web