Google Chrome primește protecție împotriva atacurilor Spectre, dar cu un mare compromis

Google Chrome primește protecție împotriva atacurilor Spectre, dar cu un mare compromis
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 13 iul 2018

Cea mai recentă versiunea a browser-ului Chrome include un sistem complex de protecție împotriva atacurilor de tip Spectre, însă acesta va crește semnificativ consumul de resurse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ajuns la versiunea 67, Google Chrome include ceea ce specialiștii numesc izolarea site-urilor: codul și datele site-urilor web sunt executate în procese separate și nu pot comunica cu cele ale altor site-uri.

Spre exemplu, dacă un site încarcă atât codul propriu, cât și cod extern pentru afișarea reclamelor, cele două vor rula în procese separate și nu vor putea interacționa între ele.

Această abordare a fost aleasă pentru a proteja utilizatorii de vulnerabilitățile de tip Spectre, vulnerabilități făcute publice la începutul anului, care afectează majoritatea procesoarelor Intel și AMD.

TOP România are al 5-lea cel mai rapid internet din lume. Salt spectaculos față de anul trecut CITEȘTE ȘI TOP România are al 5-lea cel mai rapid internet din lume. Salt spectaculos față de anul trecut

Spectre permite atacatorului să folosească un tip de optimizare a procesorului, numită execuție speculativă, care îi conferă acestuia acces la date sensibile precum parole, chei de criptare și altele.

Problema principală este că această protecție are un cost important în materie de resurse: Chrome va consuma după acest update cu între 10% și 13% mai multă memorie.

Deocamdată, măsura de protecție a fost implementată doar pe desktop, acolo unde memoria și consumul de energie nu sunt probleme foarte mari. Nu este disponibilă pe smartphone-uri exact din aceste motive.

Pe desktop, însă, protecția este activată pentru 99% din utilizatori. 1% dintre aceștia au fost lăsați special pe dinafară, pentru ca Google să poată compara și îmbunătăți performanța codului.

Actualizarea celor de la Google, în ciuda dezavantajului privind memoria, este de departe cea mai ambițioasă măsură de securitate de care un browser web a beneficiat până în acest moment în ceea ce privește vulnerabilitatea Spectre.

viewscnt
Afla mai multe despre
chrome
google
browser
spectre
securitate