Google continuă să monitorizeze coordonatele geografice ale utilizatorilor săi chiar dacă aceștia dezactivează opțiunea de localizare. Cum poate fi totuși oprită monitorizarea Google

Google continuă să monitorizeze coordonatele geografice ale utilizatorilor săi chiar dacă aceștia dezactivează opțiunea de localizare. Cum poate fi totuși oprită monitorizarea Google
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 14 aug 2018

O investigație recentă a scos la iveală faptul că funcția care ar trebui să oprească monitorizarea coordonatelor geografice ale utilizatorului de către Google nu face acest lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Google s-a lăudat mereu cu transparența cu care colectează datele personale ale utilizatorilor săi și libertatea de opțiune pe care o acordă din acest punct de vedere. Însă, ca și alte companii, Google face tot posibilul să ascundă cât mai bine și să creeze confuzie în rândul celor care încearcă să-și crească nivelul de intimitate online.

Majoritatea covârșitoare a utilizatorilor care s-au aventurat în secțiunea de configurare a unui cont Google au presupus, cu argumente logice, că opțiunea Location History este cea care permite utilizatorilor să activeze sau să oprească colectarea datelor geografice de către Google.

Multe din smartphone-urile cu Android vin cu probleme grave de securitate din fabrică CITEȘTE ȘI Multe din smartphone-urile cu Android vin cu probleme grave de securitate din fabrică

În fapt, o investigație realizată de Associated Press arată faptul că opțiunea amintită nu face decât să nu mai arate utilizatorului propriul istoric privind coordonatele geografice. Google, însă, primește aceste date și după dezactivarea opțiunii.

Chiar dacă utilizatorii dezactivează opțiunea Location History, poziția lor geografică este urmărită în continuare prin orice produs Google care folosește aceste date pentru a oferi anumite facilități, precum Google Maps sau căutarea în browser.

Compania americană se apară spunând că oferă opțiunea dezactivării monitorizării poziției geografice, dar că aceasta se află în altă pare și poartă o denumire care nu sugerează că ar avea legătură cu acest aspect.

Cei care doresc să oprească colectarea datelor geografice din partea Google trebuie să dezactiveze opțiunea Web & App Activity din secțiunea Activity controls, care poate fi găsită la adresa myactivity.google.com.

Spotify testează o facilitate care permite oprirea reclamelor în orice moment CITEȘTE ȘI Spotify testează o facilitate care permite oprirea reclamelor în orice moment

La aceeași adresă, utilizatorii Google vor găsi și opțiunea pentru ștergerea datelor colectate până acum – presupunând că Google chiar șterge acele date când utilizatorul cere acest lucru.

Nu este prima oară când Google este prins colectând date fără acordul sau cunoștința utilizatorilor săi. În noiembrie anul trecut a fost descoperit faptul că Google continua să monitorizeze coordonatele geografice ale smartphone-urilor chiar dacă utilizatorii opriseră anterior funcțiile localizare.

Google a spus atunci că va renunța la acest tip de colectare forțată a datelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
localizare
intimitate