Google ia noi măsuri pentru optimizarea consumul de energie al browser-ului Chrome

Google ia noi măsuri pentru optimizarea consumul de energie al browser-ului Chrome
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 16 mar 2017

Google modifică comportamentul tab-urilor în cea mai nouă versiune de Chrome, pentru a scădea cantitatea de energie consumată de acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Criticat de utilizatori și chiar luat peste picior de Microsoft pentru consumul foarte mare de energie, browser-ul Chrome al celor de la Google continuă cu pași mici procesul de optimizare al consumului.

În cea mai nouă versiune de Chrome, cu numărul 57, inginerii Google au modificat comportamentul tab-urilor inactive cu scopul de a nu le mai permite acestora să consume prea multă energie. Concret, toate tab-urile cu excepția celui activ vor fi limitate în privința gradului de încărcare a procesorului.

În mod normal, fiecare tab deschis în Chrome consumă o anumită cantitate de resurse, în funcție de specificul fiecărui site în parte. Pentru a reduce consumul, Google a decis ca, începând cu această versiune, gradul ce încărcare al tab-urilor inactive să fie limitat la 1% din potențialul procesorului.

Facebook, forțată să readucă status-urile simple din WhatsApp CITEȘTE ȘI Facebook, forțată să readucă status-urile simple din WhatsApp

Asta înseamnă că activitatea unui tab inactiv va fi limitată la un minim, aceasta revenind la normal atunci când utilizatorul selectează tab-ul respectiv. Este o tactică pe care Apple, de exemplu, o folosește, tot în scopul limitării consumului, în versiunea de iOS a browser-ului Safari.

Excepție de la acestă regulă vor face doar tab-urile care conțin site-uri ce rulează muzică și cele care suferă modificări în timp real. De exemplu, un tab inactiv în care rulează un clip de pe YouTube nu va fi vizat de noua limitare. La fel și un tab în care este deschis un document sau un tabel din Google Drive ori altă soluție office online.

Reducerea consumului de energie ar trebui să aibă un impact benefic asupra autonomiei laptopurilor care folosesc Chrome și rulează fără a fi alimentate la o priză. În mod ciudat pentru Google, compania nu spune și cât de benefic va fi acest impact. De obicei, Google nu pierdea prilejul de a se lăuda că a scăzut consumul cu X%, ceea ce nu se întâmplă și de această dată.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
chrome