Google lansează Android 11

Google lansează Android 11
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 9 sep 2020

A 11-a versiune de Android este lansată oficial de Google și, spre deosebire de anii anteriori, va ajunge mai repede cel puțin pe unele smartphone-uri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Android 11 este disponibil oficial începând astăzi ca update OTA (Over The Air) pentru smartphone-urile Pixel, dar nu numai. În plus față de anii anterior, nu doar smartphone-urile dezvoltate de Google vor fi incluse în primul val, ci și unele din modelele produse de alți producători.

Alături de seria Pixel, Android 11 va putea fi instalat OTA și pe unele din smartphone-urile comercializate de OnePlus, Xiaomi, Oppo și Realme.

Motorola pregătește un nou smartphone de buget CITEȘTE ȘI Motorola pregătește un nou smartphone de buget

De remarcat că de pe listă lipsesc nume mari, precum Samsung sau Motorola. În schimb, se regăsesc doar producători chinezi, care s-au aliniat sistemului rapid de actualizări folosit de Google și care nu aduc foarte multe modificări sistemului de operare.

Android 11 nu este o versiune care să vină cu noutăți care să stârnească entuziasmul, ci doar schimbă și îmbunătățește punctual anumite aspecte tehnice și grafice.

Va fi schimbat modul în care notificările pentru mesaje de la aplicațiile de chat vor fi organizate, cu accent pe oameni, în loc de aplicații. Mesajele vor fi acum afișate deasupra tuturor celorlalte notificări.

În măsura în care producătorii vor folosi noul Bubbles API, creat de Google, aplicațiile de chat vor putea emite “notificări-bulă”, similare celor pe care Facebook Messenger le oferă de mai mulți ani.

Comenzile de smart home sunt acum grupate într-un nou meniu, numit Device Controls, care poate fi apelat cu o apăsare prelungă a butonului de Power.

Un nou meniu, numit Media Controls, va putea fi folosit pentru distribuirea conținutului audio și video pe alte dispozitive, fie că este vorba de muzică ascultată la căști Bluetooth sau de filme redate pe televizor prin Chromecast.

Există câteva îmbunătăți notabile și pe partea de intimitate. Spre exemplu, utilizatorul poate acum acorda drepturi de acces doar o singură dată unei aplicații - o singură folosire a funcției de localizare, accesul la microfon o singură dată etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
android 11