Institutul de cercetări în informatică va inaugura o platformă de cloud computing

Institutul de cercetări în informatică va inaugura o platformă de cloud computing
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 13 oct 2015

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) București va inaugura, pe 23 octombrie, o platformă care va furniza instituțiilor publice servicii de cloud computing, proiect care a costat 75,7 milioane de lei, TVA inclusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor ICI remise la solicitarea Profit.ro, au fost semnate 16 protocoale cu diverse instituții ale statului, cum ar fi Consiliul Județean Vaslui (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), Academia Oamenilor de Știință din România, Biblioteca Centrală Universitară din București, Primăria Municipiului Câmpulung și Institutul Național de Studii și Cercetări pentru Comunicații (INSCC) București.

Proiectul a fost realizat de un consorțiu condus de UTI Grup, care a câștigat o licitație în decembrie 2014.

Din consorțiu au mai făcut parte Ymens Teamnet (ofertant asociat), C.P. Consultant Services (ofertant asociat), Siveco România (subcontractant) și Romsys (subcontractant), potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.

Contractul a fost finanțat din fonduri europene. 

Proiectul a constat în achiziționarea unei infrastructuri hardware și software necesare pentru realizarea proiectului, precum și a serviciilor pentru pregătirea și managementul proiectului, serviciilor de dezvoltare și implementare a platformei de cloud computing.

Prin cloud computing se înțelege o rețea de calcul de date bazată pe o infrastructură virtuală, care poate fi localizată oriunde și poate fi utilizată prin intermediul unui aplicații de acces la internet (browser web), fără a instala nici un alt program.

"Obiectivul general al proiectului îl constituie modernizarea, dezvoltarea și eficientizarea serviciilor publice oferite către cetățeni prin intermediul unei infrastructuri de tip cloud computing, care sa eficientizeze achiziția și utilizarea echipamentelor și serviciilor IT&C la nivelul instituțiilor publice, să sporească transparența activității instituțiilor publice și să faciliteze interoperabilitatea între serviciile electronice publice", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Înființat în anul 1970, ICI este principalul institut de cercetare-dezvoltare din România în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
cloud computing
platforma
inaugurare