Inteligența artificială are un nou rol: detector de criminali în serie, printr-un fost jurnalist american de investigații

Inteligența artificială are un nou rol: detector de criminali în serie, printr-un fost jurnalist american de investigații
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 7 dec 2017

Un fost jurnalist american folosește tehnici de inteligență artificială pentru a realiza cea mai mare bază de date a criminalității și a găsi tipare care să ajute la rezolvarea cazurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fost jurnalist de investigații, Thomas Hargrove a pus bazele unui nonprofit numit Murder Accountability Project, care are ca scop ținerea unei evidențe a tuturor crimelor de pe teritoriul Statelor Unite cu autori cunoscuți sau neprinși și cu speranța ca, într-o zi, analiza bazei de date să ajute la prinderea criminalilor.

În ultimii 7 ani, Hargrove a reușit să creeze cel mai mare catalog de cazuri ale poliției care implică crime. Acesta a cercetat dosarele municipalităților și a pus la un loc toate crimele descoperite în America din 1976: 751.785.

Baza de date a lui Hargrove a devenit astfel mai mare și decât cea a FBI-ului, unde sunt înregistrate cu aproximativ 27.000 mai puține cazuri pentru perioada respectivă.

Conform statisticilor oficiale, în fiecare an 5.000 de americani ucid fără a fi prinși. Deși nu există o estimare oficială, autoritățile sunt sigure că printre aceștia există și criminali în serie.

Algoritmul lui Hargrove încearcă să pună cap la cap piesele ca într-un puzzle, căutând în arhivă anomalii statistice. Acesta estimează că în prezent pe teritoriul Statelor Unite acționează aproximativ 2.000 de criminali în serie.

Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2018: prăbușiri bursiere, prăpastie în UE, bitcoin aruncat la lupi, China scoate petro-yuanul, extrema stângă urcă în SUA, Tencent depășește Apple CITEȘTE ȘI Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2018: prăbușiri bursiere, prăpastie în UE, bitcoin aruncat la lupi, China scoate petro-yuanul, extrema stângă urcă în SUA, Tencent depășește Apple

Codul elementar a fost creat de Hargrove încă din 2010, pe vremea când acesta era jurnalist. Pe baza acestui algoritm, a fost înființat Murder Accountability Project, un non-profit alcătuit din baza de date și un site în spatele cărora stau nouă oameni – foști experți criminaliști, detectivi și psihologi.

Primul pas a fost crearea unei baze de date folosind rapoartele poliției legate de crime petrecute în perioada 1980 – 2008. Apoi, algoritmul trebuia să returneze corect victimele, cu toate informațiile necesare, ale unui anumit criminal condamnat.

Primul caz cu care Hargrove și-a testat algoritmul se numea Green River Killer, un ucigaș în serie care a ucis 49 de femei pe care le lăsa lângă râul Green de lângă Seattle. În afară de cele 49 de crime dovedite, acesta a fost bănuit de peste 90 de crime de care nu a putut fi legat prin dovezi directe.

Deși crimele lui Gary Ridgway au acut loc în perioada 1980 – 1990, acesta a fost condamnat abia în 2001, pe baza probelor ADN. Ridgway, care a lucrat timp de 32 de ani ca vopsitor la o fabrică de camioane, a declarat că uciderea a fost adevărata sa carieră.

Prin agregarea datelor, AI-ul grupează crimele în funcție de criterii precum loc, dată, metodă, caracteristicile victimelor etc. Criteriile comune ale mai multor crime ridică automat semne de întrebare.

ANALIZĂ 60% din industria software din România e deținută de multinaționale. Deciziile fiscale și absența măsurilor de stimulare creează condiții tot mai vitrege. Cei mai importanți jucători din IT-ul local CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 60% din industria software din România e deținută de multinaționale. Deciziile fiscale și absența măsurilor de stimulare creează condiții tot mai vitrege. Cei mai importanți jucători din IT-ul local

Hargrove și MAP (Murder Accountability Project) au fost deja implicați într-o serie de cazuri. În august 2010, Hargrove a observat cu ajutorul algoritmului un tipar în crimele din Gary, un oraș din statul Indiana – cadavrele a 15 femei ștrangulate au fost descoperite în case părăsite (două criterii comune găsite de algoritm în 15 cazuri din aceeași regiune).

Bănuind un criminal în serie, acesta a luat legătura cu departamentul local de poliție dar s-a lovit de reticența polițiștilor care i-au spus că nu există crime în serie nerezolvate în zona lor. Patru ani mai târziu, în Hammond, un oraș învecinat, este arestat Darren Vann pentru uciderea unei femei într-un motel. Acesta s-a dovedit a fi autorul crimelor evidențiate de Hargrove și algoritmul său. Mai mult au fost găsite victime de la începutul anilor `90 ale aceluiași criminal.

Interesant este că între 2009 și 2013 Darren Vann fusese arestat pentru viol. Baza de date a lui Hargrove a arătat clar cum crimele au încetat în acea perioadă și că Vann a reînceput să ucidă după ce a fost eliberat.

Proiectul MAP a evidențiat și alte informații interesante. Conform acestuia, spre deosebire de ceea ce se crede despre criminalii în serie, aceștia au o inteligență medie de 94,5 puncte, ceea ce nu-i face nici de departe geniali.

De asemenea, MAP arată că procentul de criminali în serie este mai mare decât cel oficial, stabilit de FBI. Dacă agenția federală susține că mai puțin un procent din crime sunt ale unor criminali în serie, conform MAP procentul este puțin mai mare de 2%.

UE cere companiilor de Internet să facă mai mult pentru eliminarea conținutului extremist CITEȘTE ȘI UE cere companiilor de Internet să facă mai mult pentru eliminarea conținutului extremist

Cu ajutorul proiectului dezvoltat de Thomas Hargrove și echipa sa, opinia publică conștientizează cât de puține crime sunt, de fapt, rezolvate.

În anii `60, când nu existau mijloacele moderne de probare, iar anchetatorii aveau o libertate mai mare, o crimă ducea la un arest în 92% din cazuri. În 2016, această cifră este undeva puțin sub 60%.

Întrebarea care și-o pun specialiștii este dacă eficiența sistemului a scăzut sau diferența vine din condamnări nedrepte făcute în trecut.

Hargrove speră că proiectul său, cu ajutorul inteligenței artificiale, va putea ajuta în prinderea criminalilor în serie și că pe baza elementelor comune între crime pe care AI-ul le va identifica, eficiența investigatorilor va crește.

Datele colectate de echipa lui Hargrove pot fi accesate pe site-ul proiectului, unde oricine poate vedea situația crimelor rezolvate și nerezolvate din Statele Unite din 1976 până în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
inteligenta artificiala
criminali in serie
fbi