Marca Nokia revine pe piața de smartphone-uri și tablete

Marca Nokia revine pe piața de smartphone-uri și tablete
scris 18 mai 2016

Grupul finlandez Nokia, odată cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunțat, miercuri, că marca sa va reveni pe piața de smartphone-uri și tablete, informează AFP.

În 2013, Nokia a vândut operațiunile de telefonie mobilă producătorului american de software Microsoft pentru suma de 5,6 miliarde de euro. Conform acordului convenit la vremea respectivă cu Microsoft, Nokia nu va reveni pe piața telefoanelor mobile până la finele lui 2016.

Pentru această "aventură", Nokia, care în prezent oferă echipamente și servicii pentru operatorii de telecomunicații, nu își va asuma niciun risc financiar. Pur și simplu Nokia va pune la dispoziția unei noi societăți finlandeze, denumită HMD Global, drepturile asupra mărcii Nokia, precum și brevetele sale.

"Nokia nu va face investiții financiare și nici nu va deține acțiuni la HMD", a precizat grupul finalndez, referindu-se la noua societate ce va fi controlată de mai mulți investitori a căror identitate nu a fost dezvăluită.

În schimb, Nokia va colecta comisioane de pe urma licențierii mărcii sale și a drepturilor de proprietate intelectuală.

Google introduce reclame în motorul de căutare pentru imagini și afirmă că utilizatorii au cerut acest lucru CITEȘTE ȘI Google introduce reclame în motorul de căutare pentru imagini și afirmă că utilizatorii au cerut acest lucru

Separat însă, grupul american Microsoft a anunțat, într-un comunicat, că va vinde activele din domeniul producției de telefoane mobile simple unei subsidiare a firmei taiwaneze Foxconn Technology, precum și companiei HMD Global, contra sumei de 350 de milioane de dolari. În schimb, grupul american va continua să producă smartphone-uri, comercializate sub marca Lumia.

Noua societate care va produce telefoane marca Nokia mizează pe faptul că utilizatorii își vor aminti și vor 'îmbrățișa' un brand care a dominat piața de telefonie mobilă timp de 14 ani, până în 2012. Grupul finlandez a ratat, însă, trecerea la smartphone-uri, categorie de dispozitive apărută în 2007, odată cu lansarea iPhone de către Apple, și care în prezent este dominată de dispozitivele ce utilizează sistemul de operare Android promovat de Google.

În România, în luna septembrie 2011, compania Nokia a anunțat închiderea fabricii de la Jucu, la patru ani de la semnarea actului de înființare.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
nokia
telefoane
smartphone