Meta, Microsoft, Amazon și TomTom vor să construiască alternative la Google Maps

Meta, Microsoft, Amazon și TomTom vor să construiască alternative la Google Maps
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 16 dec 2022

TomTom, Amazon, Meta și Microsoft au pus bazele unei fundații care-și propune să genereze și să organizeze datele geografice necesare susținerii unor noi produse și aplicații de cartografiere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În mod oficial, proiectul este condus de Linux Foundation, care și-a propus să dezvolte hărți digitale interoperabile și deschise, care să poată apoi fi implementate în diverse soluții.

Acesta tocmai a dobândit suportul celor trei mari giganți americani, Meta, Microsoft, Amazon, cărora li s-a adăugat și cunoscuta companie olandeză de cartografiere TomTom.

Microsoft intenționează să faciliteze accesul la internet prin satelit pe continentul african CITEȘTE ȘI Microsoft intenționează să faciliteze accesul la internet prin satelit pe continentul african

Deși nu se arată asta nicăieri în comunicarea oficială, este clar că cele patru companii încearcă să obțină datele necesare operării unor aplicații care să rivalizeze cu Google Maps, care domină această piață.

Meta, Microsoft și Amazon au acest lucru în comun - nu au o aplicație de cartografiere în palmares, precum Google Maps, care să le ofere acces la o mulțime de date geografice și nu numai despre un mare număr de utilizatori.

TomTom de cealaltă parte, care era o soluție foarte răspândită pe vreme în care dispozitivele GPS erau la mare căutare, a fost afectată de răspândirea smartphone-urilor, care aveau acces facil la Google Maps, aplicație care vine preinstalată pe miliarde de telefoane cu Android.

Overture Maps Foundation, cum se numește noua coaliție, își propune să lanseze primul set de date anul viitor, care va include straturi de bază, precum străzi, clădiri și informații administrative.

Cu acces deschis la informațiile pe care noua fundație le va genera, teoretic, orice dezvoltator va putea să le implementeze în propria aplicație. În realitate, diferența se va face la nivelul funcționalității pe care aplicațiile o vor oferi alături de calitatea informațiilor, iar aici vor avea șanse mai mari companiile cu resurse mai mari precum Meta, Microsoft și Amazon.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta
microsoft
amazon
tomtom
linux
google maps