Microsoft a dezactivat o rețea uriașă de hackeri ruși care ar fi putut să perturbe alegerile din SUA

Microsoft a dezactivat o rețea uriașă de hackeri ruși care ar fi putut să perturbe alegerile din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2020

Microsoft a anunțat marți că a dezactivat peste 90% din echipamentele utilizate de o bandă de infractori cibernetici vorbitori de limba rusă pentru a controla o rețea uriașă de computere care avea potențialul să perturbe alegerile din Statele Unite, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Compania, ajutată de o serie de ordine judecătorești și de relațiile cu provideri de tehnologie din alte țări, a anunțat că o campanie de o săptămână întreprinsă împotriva bandei care administra rețeaua Trickbot a eliminat o posibilă sursă de perturbare a votului care va avea loc pe 3 noiembrie, scrie News.ro.

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat pentru prima dată o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat pentru prima dată o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari

”Am eliminat cea mai mare parte a infrastructurii lor. Capacitatea lor de a infecta ținte a fost redusă semnificativ”, a declarat vicepreședintele Microsoft Tom Burt.

Infractorii care gestionau Trickbot au infectat peste 1 milion de computere personale, multe din cadrul guvernelor locale, potrivit profesioniștilor în securitate cibernetică. Ulterior, aceștia încheiau acorduri cu alte bande, pentru instalarea de programe ransomware și alte programe malițioase pe computerele infectate.

Deși nu există dovezi că banda lucra cu guverne străine, Burt a spus că a dorit să destructureze Trickbot înainte de alegeri, în cazul în care agenții rusești ar fi încercat să o folosească pentru a interveni în procesul de votare sau să provoace dubii privind rezultatele, manipulând datele.

Unii experți în securitate au declarat în această săptămână că noile servere instalate online de banda Trickbot sunt excluse de către Microsoft, făcând mai greu pentru grup să instaleze programe noi pe computerele infectate.

”Măsurile împotriva Trickbot sunt luate acum la nivel global și au avut succes împotriva infrastructurii acesteia. Cu toate acestea, mai există un număr mic de controlori ai bandei din Brazilia, Columbia, Indonezia și Kârgâstan care pot însă răspunde”, a declarat directorul general al Intel 471, Mark Arena.

Banda Trickbot cere în prezent altor grupuri malware să instaleze softul său, au arătat Arena și alții, fiind de așteptat să își refacă infrastructura în alte moduri.

Burt a spus că eforturile de adaptare cel puțin vor distrage atenția bandei de la provocarea de haos în alegeri și în alte activități ale guvernelor locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
hackeri