Mozilla elimină mai multe extensii de Firefox care colectau prea multe date despre utilizatori

Mozilla elimină mai multe extensii de Firefox care colectau prea multe date despre utilizatori
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 5 dec 2019

Patru extensii de Firefox care abuzau de drepturile de acces primite în momentul instalării au fost scoase de Mozilla din magazinul oficial de extensii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cele patru extensii în discuție sunt Avast Online Security, AVG Online Security, Avast SafePrice și AVG SafePrice. Primele două avertizează utilizatorii când intră pe un site care include cod malițios, ultimele două sunt pentru verificarea evoluției prețurilor și notificări legate de reducerile reale de preț.

Toate cele patru extensii sunt dezvoltate de Avast și de subsidiara acesteia, AVG.

Extensiile colectau informații detaliate despre activitatea online a utilizatorilor. Dincolo de istoricul de navigare, acestea urmăreau timpul petrecut de utilizator pe fiecare site, zonele în care este mutat cursorul și unde se dădea click, câte tab-uri sunt deschise și când se schimbă tab-urile etc.

Platforma pentru învățarea limbilor străine Duolingo, având cursuri și în română, intră în clubul “unicornilor”, cu o evaluare de 1,5 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Platforma pentru învățarea limbilor străine Duolingo, având cursuri și în română, intră în clubul “unicornilor”, cu o evaluare de 1,5 miliarde de dolari

Toate aceste informații sunt utile advertiserilor pentru targetarea mai eficientă cu reclame. Puțini utilizatorii știu că vânzarea acestor informații este și o afacere pentru unii producători de soluții de securitate, care, pe de altă parte, promit inclusiv protejarea intimității.

Interesant este că problema a fost descoperită și raportată celor de la Mozilla de Wladimir Palant, dezvoltatorul extensiei AdBlock Plus.

Cele patru extensii au fost eliminate de Mozilla în mai puțin de 24 de ore de la primirea raportului. Și cei de la Opera au eliminat versiunile pentru propriul browser ale acelorași extensii. Google, pe de altă parte, nu a luat nicio măsură deocamdată vis-a-vis de aceleași extensii pentru Chrome.

Ce trebuie utilizatorii să rețină din acest incident este că nu doar smartphone-urile, tabletele și smart TV-urile pot fi folosite pentru colectarea agresivă a datelor personale, ci orice dispozitiv și software cu acces la internet, inclusiv extensiile de browser.

BSI, agenția de securitate cibernetică din Germania, consideră Firefox cel mai sigur browser web.

viewscnt
Afla mai multe despre
mozilla
firefox
avast
avg
extensii
firefox