Noua șefă de la Poștă a făcut plângere penală la DNA împotriva fostelor conduceri pe tema capitalizării filialei Broker de Asigurare

Noua șefă de la Poștă a făcut plângere penală la DNA împotriva fostelor conduceri pe tema capitalizării filialei Broker de Asigurare
scris 12 nov 2017

Elena Petrașcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române, a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare. Neregulile găsite fac obiectul unei plângeri penale, trimisă la Direcția Națională Anticorupție (DNA), împotriva fostei conduceri a Poștei. Noua șefă a Poștei Române a declarat într-un interviu pentru News.ro că cea mai mare neregulă găsită este că banii destinați majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane lei au fost deturnați și folosiți în alte scopuri.

Plângerea penală se îndreaptă între alții împotriva lui Alexandru Petrescu, în trecut director general al Poștei și care a fost totodată în acest an ministru pentru Mediul de Afaceri, dar și al Economiei, și împotriva lui Dante Stein, fost consilier onorific al premierului Victor Ponta și fost președinte CA al Poștei.

”În anul 2015, Consiliul de Administrație al companiei a hotărât majorarea capitalului social al filialei cu 1,8 milioane lei, în două tranșe a câte 900.000 lei, în martie 2015 și în septembrie-decembrie 2015 (când director general era Alexandru Petrescu, n.r.). Deși banii s-au dat cu destinația precisă de majorare a capitalului social a acestei filiale, această capitalizare nu a fost pusă în practică”, a declarat într-un interviu pentru News.ro Elena Petrașcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române.

USR vrea scăderea pragului electoral la parlamentare, eliminarea lui la locale și europarlamentare, plus reducerea numărului de semnături necesare participării la toate tipurile de scrutin CITEȘTE ȘI USR vrea scăderea pragului electoral la parlamentare, eliminarea lui la locale și europarlamentare, plus reducerea numărului de semnături necesare participării la toate tipurile de scrutin

Managementul, împreună cu Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor Broker-ului, au decis să utilizeze banii în alte scopuri, de exemplu pentru plata salariilor.

”Mai precis, a fost deturnare de fonduri”, adaugă directorul general al Poștei Române.

Dacă Broker de Asigurare s-ar repune pe picioare, ar reprezenta o șansă de relansare pentru Poștă, asemeni modelului italian, consideră Elena Petrașcu.

”Având în vedere că banii dați în 2015 pentru majorarea capitalului social nu au mai ajuns acolo, am purtat discuții cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și ai Ministerului Comunicațiilor, ca să vedem ce se poate face legat de acele sume”, precizează directorul general al Poștei.

Coaliția pentru Dezvoltarea României: E fals și dăunător mesajul Guvernului cum că mediul de afaceri e vinovat de lipsa de fonduri la bugetul statului CITEȘTE ȘI Coaliția pentru Dezvoltarea României: E fals și dăunător mesajul Guvernului cum că mediul de afaceri e vinovat de lipsa de fonduri la bugetul statului

De asemenea, aceasta a trimis corpul de control al Poștei la Broker de Asigurare, ca să descopere ce s-a întâmplat cu suma respectivă și care sunt persoanele care se fac vinovate de faptul că majorarea de capital nu a mai avut niciodată loc.

"Ni s-a prezentat un raport din care reiese inclusiv culpa CA-ului de la Poștă. Fiind vorba de o filială a companiei, consiliul de administrație avea obligația să urmărească procesul respectiv după o perioadă anume, să vadă dacă s-a finalizat sau nu capitalizarea”, a adăugat ea.

În urma raportului corpului de control, Elena Petrașcu a făcut plângere penală, trimisă la Direcția Națională Anticorupție (DNA), împotriva fostei conduceri a Poștei și a filialei sale.

Din raportul corpului de control a reieșit că fostele conduceri se fac vinovate de faptul că acea capitalizare a Brokerului nu a mai avut loc: Alexandru Petrescu, Andrei Stănescu, Viorel Motoroiu, Cătălin Radu, Benoit Pleska, Dante Stein, Bogdan Patriniche, Bogdan Matei.

Magnatul Rupert Murdoch ar fi vrut să cumpere CNN CITEȘTE ȘI Magnatul Rupert Murdoch ar fi vrut să cumpere CNN

Prejudiciul este de 1,8 milioane lei, reprezentând sumele destinate capitalizării, la care se adaugă penalități calculate pe zi de întârziere din 2015 până în 2017.

În plus, Poșta a făcut plângere penală și către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

De asemenea, Poșta a avut săptămâna trecută o ședință a consiliului de administrație, în care a solicitat o nouă majorare a capitalului social, cu 1,5 milioane lei.

Petrașcu speră ca Registrul Comerțului să înregistreze majorarea de capital social în următoarele două săptămâni.

Guvernul anunță KazMunaiGaz: Memorandumul cu Rompetrol poate fi prelungit din nou doar cu anumite condiții CITEȘTE ȘI Guvernul anunță KazMunaiGaz: Memorandumul cu Rompetrol poate fi prelungit din nou doar cu anumite condiții

De altfel, ANAF pusese poprire pe toate conturile filialei, din cauza datoriilor, poprire care ulterior a fost ridicată.

Mai mult, Petrașcu l-a schimbat în această săptămână pe Andrei Stănescu din funcția de membru în board-ul Broker-ului, pe care îl consideră unul din vinovații de faptul că acea capitalizare nu a mai avut loc, întrucât nu și-a respectat contractul de mandat.

Motoroiu și Radu au demisionat la rândul lor din postul de membru CA al Broker de Asigurare.

”Voi numi noul consiliu de administrație, care trebuie să știe cum se fac asigurările”, a menționat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
posta romana broker de asigurare
dna
plangere penala