Stephen Hawking: Inteligența artificială ar putea fi cea mai mare realizare din istoria umanității. Sau cea mai dezastruoasă creație

Stephen Hawking: Inteligența artificială ar putea fi cea mai mare realizare din istoria umanității. Sau cea mai dezastruoasă creație
scris 7 nov 2017

Inteligența artificială ar putea fi cel mai mare avans tehnologic din istoria umanității. Necontrolată, însă, inteligența artificială ar putea la fel de bine să ducă la dispariția civilizației, susține fizicianul britanic Stephen Hawking.

“Succesul în crearea inteligenței artificiale efective ar putea fi cel mai bun eveniment din istoria civilizației actuale. Sau cel mai rău, nu știm încă. Nu putem ști dacă vom fi ajutați enorm de inteligența artificială, sau dacă vom fi ignorați de aceasta și trecuți pe linia secundară, poate chiar distruși complet”, a spus Hawking într-un discurs susținut la sumitul web de la Lisabona, scrie CNBC.

Soluția pentru a limita riscurile generate de “nașterea” roboților inteligenți este reglementarea dezvoltării tehnologiei, potrivit fizicianului, care a amintit de inițiativa unor parlamentari UE de a institui un cadru de reglementare privind utilizarea roboților, inițiativă analizată în prezent de Comisia Europeană.

Cercetătorii MIT au creat o inteligență artificială care compune povești de groază împreună cu oamenii CITEȘTE ȘI Cercetătorii MIT au creat o inteligență artificială care compune povești de groază împreună cu oamenii

“Dacă nu învățăm cum să fim pregătiți și să evităm riscurile potențiale, inteligența artificială ar putea fi cel mai nociv eveniment din istoria civilizației actuale. Inteligența artificială aduce multe pericole, precum arme autonome puternice, sau noi modalități prin care cei puțini să-i poată asupri pe cei mulți. Ar putea genera perturbări importante în economie”, a spus Hawking.

“Sunt un optimist și cred că putem crea inteligența artificială pentru beneficiul omenirii. Trebuie doar să fim pregătiți pentru potențialele consecințele”, a adăugat el.

Hawking nu este singur în demersul pentru controlarea dezvoltării inteligenței artificiale. Elon Musk, șeful Tesla și SpaceX, a cerut, în iulie, oficialilor americani să înființeze o autoritate de reglementare în domeniu, avertizând că angajații și-ar putea pierde locurile de muncă, iar omenirea riscă chiar un război cu roboții.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligenta artificiala
ai
stephen hawking
roboti
pericole