Orange va lansa o rețea 5G experimentală de tip cloud pe care speră să o extindă și în alte țări

Orange va lansa o rețea 5G experimentală de tip cloud pe care speră să o extindă și în alte țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2021

Operatorul francez de telefonie Orange a anunțat că în luna iulie va lansa o rețea 5G experimentală, care va utiliza o platformă cloud și inteligență artificială, în contextul în care industria telecom se grăbește să facă trecerea la sistemul could pentru a reduce costurile și a-și moderniza serviciile, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Orange va construi această rețea 5G experimentală la Lannion, nordul Franței, în parteneriat cu alte companii precum Mavenir, Casa Systems, Hewlett Packard Enterprise, Dell Technologies și Xiaomi, scrie Agerpres.

"Această rețea experimentală va permite Orange să înțeleagă care sunt beneficiile pentru consumatori ale unei rețele de tip cloud precum și ale inteligenței artificiale", a declarat directorul de tehnologie de la Orange, Michael Trabbia. "Vom începe cu câțiva utilizatori dar ne vom extinde rapid pentru a ajunge la sute de utilizatori la finele anului", a adăugat Michael Trabbia.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Orange speră să extindă această rețea experimentală, denumită Pikeo, și în alte țări în 2022, iar Trabbia a precizat că Spania ar putea fi un bun candidat pentru extindere.

Mai multe companii de telecomunicații au experimentat cu o tehnologie denumită Open Radio Access Network (RAN), rețea radio de acces, care utilizează software pentru rula funcțiile unei rețele de comunicații în cloud, ceea ce înseamnă mai puține echipamente fizice.

Această tehnologie promite să reducă semnificativ costurile pentru operatorii de telecomunicații care vor utiliza software și hardware de tip cloud, în loc de echipamente de telecomunicații furnizate de companii precum Nokia, Ericsson și Huawei.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Orange și-a propus ca 100% din noile sale echipamente să fie compatibile cu o rețea open RAN în 2025, un plan similar cu cel al rivalului spaniol Telefonica, în contextul în care firmele europene de telecomunicații se confruntă cu provocările ridicate de accelerarea digitalizării în urma pandemiei.

Orange, fostul France Telecom, este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații din lume, fiind prezent în 26 de țări, inclusiv în România. În luna noiembrie a anului trecut, Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunțat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange România, finalizarea acestei tranzacții fiind estimată pentru a doua jumătate a anului 2021. 

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
orange