Piața mondială de PC-uri a scăzut pentru al 11-lea trimestru în aprilie-iunie, afectată de majorările de prețuri

Piața mondială de PC-uri a scăzut pentru al 11-lea trimestru în aprilie-iunie, afectată de majorările de prețuri
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 iul 2017

Vânzările globale de PC-uri au scăzut pentru al 11-lea trimestru consecutiv în perioada aprilie-iunie, pe fondul majorării prețurilor la producător în contextul ofertei reduse de componente esențiale, inclusiv memorii DRAM și unități de stocare SSD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Prețurile mai mari pentru PC-uri, generate de impactul lipsei de componente pentru DRAM, SSD-uri (solid state drives) și ecrane LCD, au avut un efect negativ pronunțat asupra cererii de computere personale în al doilea trimestru din 2017", spune analistul Garter Mikako Kitagawa.

Potrivit estimărilor firmei de cercetare de piață, livrările de computere personale au scăzut cu 4,3% în intervalul aprilie-iunie raportat la perioada similară a anului trecut, până la 61,1 milioane unități.

Aplicațiile și serviciile Apple pot fi plătite și prin PayPal CITEȘTE ȘI Aplicațiile și serviciile Apple pot fi plătite și prin PayPal

A fost cel mai slab trimestru în funcție de volumele livrate începând din 2007, arată Gartner, cererea din piață fiind influențată semnificativ de creșterea prețurilor.

Dacă segmentul de business a fost mai puțin afectat, prețurile pentru companii fiind, de cele mai multe ori, stabilite la o valoare fixă prin contract, segmentul de retail a consemnat o creștere accentuată a prețurilor.

"Obiceiurile de cumpărare în segmentul de retail sunt mai sensibile la majorările de preț. Mulți consumatori sunt dispuși să amâne cumpărăturile până când presiunea pe prețuri scade", explică Kitagawa.

Chinezii de la Lenovo au pierdut poziția de lider global pe piața mondială de PC-uri, cu livrări de 12,18 milioane de unități, sub volumele livrate de rivalii de la compania americană HP Inc. Vânzările HP au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv în perioada aprilie-iunie, până la 12,69 milioane de unități, echivalent unei cote de piață de 20,8%.

Locul al treilea a revenit americanilor de la Dell, companie care a livrat aproape 9,56 milioane de calculatoare, în urcare cu 1,4% raportat la trimestrul al doilea din 2016.

Topul primilor cinci producători de PC-uri este completat de Apple și Asus, cu livrări de 4,23 milioane, respectiv 4,04 milioane de unități.

Pe regiuni, livrările de PC-uri în SUA au scăzut cu 5,7% în trimestrul al doilea, la 14 milioane de unități, pe fondul cererii slabe. În Europa, Orientul Mijlociu și Asia (EMEA), vânzările de calculatoare au totalizat 17 milioane de unități, un declin de 3,5% comparativ cu același interval din 2016, în timp ce piața asiatică a înregistrat un recul de 5,1%, până la 21,5 milioane de unități.

Datele Gartner includ atât PC-urile tradiționale, cât și notebook-uri și dispozitive premium precum Microsoft Surface, însă nu și livrările de Chromebook-uri sau iPad.

viewscnt
Afla mai multe despre
pc
livrari
gartner
calculatoare personale