Proprietarii Facebook, Google și Twitter au fost din nou convocați la Washington pentru a răspunde în fața Congresului despre dezinformare

Proprietarii Facebook, Google și Twitter au fost din nou convocați la Washington pentru a răspunde în fața Congresului despre dezinformare
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2021

Mark Zuckerberg, Sundar Pichai și Jack Dorsey, patronii Facebook, Google și Twitter, au fost din nou convocați de Congresul american pentru a discuta despre dezinformarea platformelor lor, a anunțat Comisia pentru Energie și Comerț din Camera Reprezentanților, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia evocă în special zvonuri false despre vaccinuri contra Covid-19 sau afirmații mincinoase care au circulat despre pretinsele fraude electorale în timpul alegerilor americane din noiembrie 2020, scrie News.ro.        

Windows a pierdut anul trecut aproape 5% cotă de piață, iar Chrome OS urcă pe locul 2 CITEȘTE ȘI Windows a pierdut anul trecut aproape 5% cotă de piață, iar Chrome OS urcă pe locul 2

Acest tip de dezinformare "a exacerbat crizele naționale cu consecințe grave în viața reală în termeni de sănătate publică și de siguranță", declară aleșii într-un comunicat.               

Cei trei patroni vor răspunde la întrebările legislativului pe 25 martie. Va fi a patra apariție a lui Mark Zuckerberg din iulie și a treia pentru    Sundar Pichai și Mark Dorsey. Audierile precedente au fost în special despre eventuale practici anticompetitive și despre protecția legală de care beneficiază platformele contra urmăririlor penale legate de conținuturi publicate de terți.

Grupurile din vecinătatea golfului San Francisco sunt de mai mulți ani supuse criticilor politice din toate părțile.

Democrații le reproșează giganților Facebook, Twitter, YouTube (Google) și altora că nu luptă suficient contra conținuturilor problematice (incitarea la violență, dezinformarea, discursul urii).

Republicanii au impresia că sunt cenzurați de rețelele de socializare, deși le folosesc pentru campaniile electorale.         

Vor aborda fără îndoială și excluderea lui Donald Trump de pe principalele platforme.          

Fostul președinte american a întreținut un mit al fraudei electorale masive care i-ar fi permis să-i fie "furate" alegerile și i-a încurajat pe susținătorii săi să meargă la Capitoliu. Pe 6 ianuarie, revolte au izbucnit la sediul Congresului american în timpul ceremoniei de certificare a victoriei lui Joe Biden. Aceste atacuri au provocat moartea a cinci persoane și au șocat țara.

"Această audiere va permite Comisiei să-și continue activitatea cu privire la responsabilitatea platformelor digitale în contextul creșterii dezinformării", au adăugat aleșii.               

"Mult timp, giganții tehnologiei au refuzat să recunoască rolul pe care îl joacă în fabricarea și propaganda de informații false în rândul publicului lor. Autoreglarea în industrie a eșuat".

Pe lângă problemele sociale, Google și Facebook se confruntă cu procese din partea autorităților de concurență pentru abuz de poziție dominantă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
google
twitter