Rusia ridică interdicția asupra mesageriei criptate Telegram

Rusia ridică interdicția asupra mesageriei criptate Telegram
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2020

Rusia a anunțat joi că va ridica interdicția impusă asupra popularei mesagerii criptate Telegram, salutând intenția ei de a lupta mai bine împotriva extremismului, după mai mult de doi ani de blocare deloc eficace, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Evaluăm pozitiv dorința exprimată de fondatorul Telegram de a lupta împotriva terorismului și extremismului și (...) suprimăm exigențele menite să limiteze accesul la mesagerie", a anunțat într-un comunicat Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media.

Autoritățile ruse au ordonat în 2018 blocarea Telegram, care revendică peste 400 de milioane de utilizatori, dintre care 30 de milioane în Rusia, până când aplicația nu va furniza serviciilor de securitate mijloacele de a citi mesajele utilizatorilor. Ele afirmă că mesageria, cifrată, este folosită inclusiv de grupări teroriste pentru a-și coordona acțiunile sau pentru a vinde droguri, scrie Agerpres.

Zoom s-a răzgândit: va fi criptare pentru toți CITEȘTE ȘI Zoom s-a răzgândit: va fi criptare pentru toți

Telegram, creată în 2013 de rusul Ravel Durov, a refuzat mereu orice cooperare cu autoritățile și reușea fără mari dificultăți să ocolească blocarea.

Durov a salutat joi pe Telegram sfârșitul interzicerii mesageriei în Rusia, ceea ce "ar putea avea un impact pozitiv asupra inovației și securității naționale a țării". Potrivit lui, Telegram și-a ameliorat mereu capacitățile de a "detecta și elimina propaganda extremismului" pe rețeaua sa.

Pavel Durov a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost constrâns să vândă VK (V-Kontakte), "Facebook-ul rus" pe care l-a lansat în 2006, unui apropiat al lui Vladimir Putin. De atunci, el evită să vină în țara sa de origine.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
telegram