Secretarul de stat Mike Pompeo: SUA nu vor împărtăși informații cu țările care folosesc tehnologia Huawei

Secretarul de stat Mike Pompeo: SUA nu vor împărtăși informații cu țările care folosesc tehnologia Huawei

Foto: Flickr/Karlis Dambrans

scris 22 feb 2019

Statele Unite nu vor putea să împărtășească informații sau să coopereze pe deplin cu țări care integrează tehnologie a gigantului chinez Huawei în sistemele lor cruciale de informații, a declarat joi secretarul american de stat Mike Pompeo, relatează DPA.

"Dacă o țară adoptă asta și o folosește în sistemele sale de informații esențiale, atunci nu vom putea să împărtășim informații cu ele, nu vom putea să lucrăm împreună cu ele", a declarat Pompeo pentru postul de televiziune Fox Business, scrie Agerpres.

"În unele cazuri, există riscul să nici nu putem să co-amplasăm resurse americane, o ambasadă americană sau un avanpost militar american", a adăugat Pompeo, spunând că va împărtăși detaliile legate de acest 'risc real' cu aliații.

VIDEO Samsung a lansat o nouă serie de accesorii inteligente CITEȘTE ȘI VIDEO Samsung a lansat o nouă serie de accesorii inteligente

Guvernele din Germania și alte state europene analizează dacă să introducă sau nu restricții împotriva echipamentelor Huawei, în replică la un avertisment transmis de SUA.

În noiembrie anul trecut, Washingtonul a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.

O lună mai târziu, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Scurtcircuit ANRE: Scumpiri considerabile, de până la 35%, ale curentului furnizat de FUI. Consumatorii bucureșteni pot achita o factură mai mare cu 17% de la 1 martie. Majorări și la nivel național CITEȘTE ȘI Scurtcircuit ANRE: Scumpiri considerabile, de până la 35%, ale curentului furnizat de FUI. Consumatorii bucureșteni pot achita o factură mai mare cu 17% de la 1 martie. Majorări și la nivel național

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

Săptămâna trecută, Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunțat că va suspenda introducerea echipamentelor Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

Reprezentanții Huawei au respins în repetate rânduri acuzațiile privind slaba securitate a echipamentelor sale în fața unor eventuale accesări în scopuri de spionaj, spunând că acestea nu sunt mai puțin sigure comparativ cu echipamentele altor producători.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
echipamente
securitate
spionaj
acuzatii
retele 5g
gsma
interzicere