Jen-Hsun „Jensen” Huang, CEO-ul Nvidia, compania momentului în sectorul tech și pe bursa americană, afirmă că le dorește tinerilor „doze ample de durere și suferință” care să le modeleze caracterul, relatează CNBC.
El a făcut comentariul într-un interviu acordat la Facultatea de Business a Universității Stanford, explicând că dorește ca și următoarea generație de antreprenori să fie modelată de ingredientul care l-a ajutat pe el să aibă succes, scrie Hotnews.ro.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Nu știu cum să fac asta [dar] vă urez tuturor studenților de la Stanford doze ample de durere și suferință. Măreția vine din caracter iar caracterul nu se formează din oameni inteligenți, se formează din oameni care au suferit”, a spus el.
Cei de la futurism.com notează ironic că una dintre principalele surse de durere și suferință pentru tinerii din prezent este tocmai temerea că inteligența artificială (A.I.), tehnologia care a dus la ascensiunea spectaculoasă a Nvidia, îi va lăsa fără locuri de muncă.
Ar trebui tinerii să fie îngrijorați de inteligența artificială?
Un raport al Forumului Economic Mondial publicat în luna mai a anului trecut nota că piața muncii este pe cale să treacă prin schimbări majore în perioada următoare și aproape un sfert din locurile de muncă se vor schimba în următorii 5 ani. Un raport separat redactat de banca de investiții Goldman Sachs avertiza la rândul său în martie 2023 că două treimi dintre locurile de muncă din SUA și Europa ar putea fi automatizate cel puțin într-o anumită măsură.
Cu toate acestea, o cercetare realizată de Banca Centrală Europeană și publicată în luna noiembrie nota că adoptarea rapidă a inteligenței artificiale (AI) ar putea reduce salariile, dar până acum a creat, nu a distrus locuri de muncă, în special pentru tineri și persoane cu înaltă calificare.
În ceea ce-l privește pe șeful Nvidia, acesta a declarat într-un interviu acordat revistei Fortune săptămâna trecută că le ține discursul despre „durere și suferință” și angajaților companiei sale.
CITEȘTE ȘI xAI a deschis accesul la modelul lingvistic Grok„Folosesc cu bucurie până în ziua de azi sintagma 'durere și suferință'. O spun într-un mod fericit doarece vrei să rafinezi caracterul companiei tale”, a spus Huang.
„Oamenii cu așteptări foarte ridicate au o reziliență foarte mică iar, din păcate, reziliența contează în succes. Unul dintre marile mele avantaje este că eu am așteptări foarte scăzute”, le-a mai spus acesta jurnaliștilor de la revista financiară.
Șeful Nvidia are un sfat și pentru părinți
Noile comentarii ale lui Huang vin după ce la sfârșitul lunii trecute el a oferit un alt sfat controversat, afirmând că inteligența artificială a evoluat atât de mult încât părinții nu ar mai trebui să pună presiuni pe copiii lor să învețe programare.
Vorbind la World Governments Summit, organizat la Dubai, Huang a spus că viitorii studenți ar putea fi mai câștigați dacă s-ar axa pe domenii precum știința, ingineria sau agricultura.
„Probabil vă amintiți că în ultimii 10 - 15 ani aproape toată lumea care urca pe o scenă ca aceasta v-ar fi spus că este vital ca copiii voștri să învețe știința calculatoarelor. Acum este valabil aproape exact opusul”, a declarat el.
„Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni vorbesc astăzi despre inteligența artificială, pentru că pentru prima oară îți poți imagina că toți din compania ta pot fi tehnologi”, a adăugat șeful Nvidia, subliniind că „prăpastia tehnologică s-a închis cu totul”.
El a mai spus că oamenii de știință, inginerii și fermierii de mâine vor putea folosi sisteme informatice avansate pe cont propriu, mulțumită ajutorului dat de A.I. „Ai acum un computer care va face ceea ce îi spui să facă pentru a te ajuta să îți automatizezi munca, să îți crești productivitatea, să devii mai eficient”, a mai afirmat Huang.
Evident, numeroși analiști și experți din domeniu nu îi împărtășesc opinia pe acest subiect.
De exemplu, Patrick Moorhead, unul dintre analiștii veterani din domeniul tech, a declarat la momentul respectiv pentru site-ul de specialitate The Register că „aud de peste 30 de ani că 'XYZ va ucide programarea', dar tot nu avem încă destui programatori”.
Entuziasmul față de A.I. l-a făcut pe Jensen Huang unul dintre cei mai bogați oameni din lume
Cert este că dezvoltarea modelelor și sistemelor A.I. a propulsat Nvidia, compania care domină autoritar producția de unități GPU folosite de sistemele A.I. pentru calculele lor avansate, în poziția de a treia cea mai valoroasă companie din lume, în spatele doar a Microsoft și Apple.
Prețul unei acțiuni Nvidia era luni, înaintea de deschiderea bursei de la New York, 878 de dolari. Spre comparație, acțiunile Nvidia se tranzacționau pe 22 decembrie 2022, cu o zi înainte de lansarea ChatGPT pentru publicul larg, cu 152 de dolari.
Deși alte companii și-au prezentat ulterior propriile sisteme A.I., chatbotul dezvoltat de OpenAI este considerat cel responsabil de declanșarea entuziasmului uriaș față de sistemele de inteligență artificială.
Creșterea spectaculoasă a prețului acțiunilor Nvidia în mai puțin de doi ani l-a îmbogățit semnificativ pe Jensen Huang, agenția Bloomberg estimând acum că el este al 20-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere netă de 77,5 miliarde de dolari.
Huang a fondat Nvidia alături de alți doi antreprenori, Curtis Priem și Chris Malachowsky, în 1993, când avea 30 de ani.