Șeful Orange, găsit vinovat pentru folosirea abuzivă a fondurilor publice

Șeful Orange, găsit vinovat pentru folosirea abuzivă a fondurilor publice
scris 24 nov 2021

Stephane Richard, directorul general al grupului francez de telecomunicații Orange, a fost condamnat miercuri la un an de închisoare, cu suspendare, după ce un tribunal de apel din Paris l-a găsit vinovat de complicitate la folosirea abuzivă fondurilor publice, transmite Reuters.

De asemenea, tribunalul de apel l-a amendat pe Stephane Richard cu 50.000 de euro. În schimb, directorul Orange a fost achitat de acuzația de complicitate la fraudă, scrie Agerpres.

Microsoft ar putea să renunțe la procesoarele Arm făcute de Qualcomm CITEȘTE ȘI Microsoft ar putea să renunțe la procesoarele Arm făcute de Qualcomm

Într-un comunicat de presă publicat după anunțarea verdictului, Stephane Richard a spus că este la latitudinea Consiliului Director să decidă dacă va rămâne sau nu în postul de CEO al Orange. Richard a mai spus că nu va face recurs la verdictul tribunalului, pe care l-a catalogat drept "profund incorect". "Îmi pun mandatul în mâinile Consiliului Director", a adăugat Richard.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat în repetate rânduri că poziția Guvernului este aceea conform căreia directorii companiilor controlate de stat ar trebui să demisioneze dacă vor fi condamnați pentru o infracțiune. Această înseamnă că decizia de condamnare a lui Richard ar putea însemna sfârșitul carierei sale la Orange, companie la care statul francez este cel mai mare acționar.

Sursele citate de Reuters susțin că Orange va organiza o reuniune a Consiliului de Administrație după anunțarea deciziei tribunalului.

Dosarul în care a fost implicat Richard vizează despăgubirile în valoare de 400 milioane de euro plătite în 2008 de statul francez fostului magnat Bernard Tapie. La acel moment, Stephane Richard era director de cabinet al ministrului Finanțelor, Christine Lagarde, care acum deține funcția de președinte al Băncii Centrale Europene (BCE). În luna decembrie 2016, Lagarde a fost găsită vinovată de neglijență în același dosar.

Lui Christine Lagarde, Stephane Richard și altor angajați din Ministerul Economiei li se reproșează că au recurs la soluția unui arbitraj privat, în loc să meargă în justiție, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie și Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacție ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție, susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

În 2019, Richard a fost achitat în primă instanță în acest dosar care a captat atenția întregii mass media din Franța. Fost funcționar civil, Richard a anunțat deja că nu va rămâne CEO la Orange la terminarea actualului mandat de patru ani, în luna mai 2022, dar a precizat că ar fi interesat să rămână în funcția de președinte al Orange.

În luna septembrie a acestui an, Orange România a anunțat finalizarea tranzacției prin care a achiziționat pachetul majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications de la OTE, în timp ce statul român deține restul de 46% din acțiuni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
orange
fonduri publice