Tehnologia 5G este disponibilă în 24 de piețe

Tehnologia 5G este disponibilă în 24 de piețe
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 6 mar 2020

În 24 de țări pot deja fi folosite conexiuni 5G, însă extinderea acestora va fi mai degrabă lentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

GSMA, asociația din care fac parte cele mai mari companii de comunicații, anunță că tehnologia 5G a ajuns deja 24 de piețe. Însă, disponibilitatea este restrânsă și se va extinde destul de greu în următorii ani.

Până în 2025, GSMA estimează că 5G-ul va ajunge să reprezinte 20% din totalul conexiunilor. Până acum, 79 de operatori din 39 de piețe au anunțat că urmează să implementeze noul standard.

Telekom Mobile acoperă pierderile contabile tăind substanțial din capital CITEȘTE ȘI Telekom Mobile acoperă pierderile contabile tăind substanțial din capital

Deși impresionantă la prima vedere, disponibilitatea în 24 de țări din prezent este mai mult o chestiune concentrată în zonele urbane, eventual chiar pe porțiuni restrânse din acestea. Numărul oamenilor care au acces real la 5G este în continuare unul foarte mic.

Și numărul încă relativ mic de dispozitive cu 5G contribuie la această problemă. Cei mai mulți producători vor ieșii pe piață cu produse compatibile abia anul acesta sau chiar în anii care urmează.

GSMA are dubii legate și de dorința oamenilor de trece la 5G. Dacă în Coreea de Sud și China s-a dovedit deja că utilizatorii sunt interesați, în Europa și Statele Unite aceștia par mulțumiți de 4G și nu se grăbesc să treacă la 5G.

Conexiunile 4G au ajuns să domine piața abia anul trecut, când au ajuns să reprezinte 52% din totalul conexiunilor. Acest standard va continua să crească până în 2023, estimează GSMA, urmând să se oprească undeva la 60% din piață.

Conform aceluiași raport, 3,8 miliarde de oameni folosesc o conexiune mobilă, indiferent de generație (2G-5G). Numărul acestora va ajunge la 5 miliarde până în 2025.

5G este văzută ca prima generație din istoria conexiunilor mobile care va avea un impact mai mare pentru companii decât pentru consumatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
conexiuni de date
comunicatii