Telefonica Deutschland cere autorităților de reglementare europene să blocheze tranzacția dintre Vodafone și Liberty Global, cu efecte și în România

Telefonica Deutschland cere autorităților de reglementare europene să blocheze tranzacția dintre Vodafone și Liberty Global, cu efecte și în România
scris 23 oct 2018

Telefonica Deutschland, al treilea mare operator de telecomunicații din Germania, a cerut autorităților de reglementare din UE să blocheze preluarea operațiunilor prin cablu ale Liberty Global de către Vodafone, susținând că încheierea tranzacției în absența unor concesii ar duce la crearea unui cvasi-monopol pe piața germană a serviciilor de televiziune prin cablu.

“Achiziția ar elimina competiția pe piața de cablu și în rețeaua fixă în bandă largă”, potrivit directorului general al Telefonica Germania, Markus Haas, citat de Reuters.

Vodafone a ajuns, în mai, la un acord pentru preluarea operațiunilor prin cablu ale companiei americane Liberty Global din Germania și Europa de Est, inclusiv UPC România, într-o tranzacție evaluată la 18,4 miliarde de euro.

Orange pierde procesul cu Fiscul pentru inducerea în eroare a clienților cu sintagma “nelimitat” CITEȘTE ȘI Orange pierde procesul cu Fiscul pentru inducerea în eroare a clienților cu sintagma “nelimitat”

Potrivit înțelegerii, Vodafone va prelua subsidiarele Liberty Global din Germania, România, Ungaria și Republica Cehă, și anume Unitymedia, UPC România, UPC Ungaria și UPC Cehia.

Grupul britanic a depus cererea în vederea obținerii autorizației Comisiei Europene vineri, un răspuns fiind așteptat la finele lunii noiembrie. Comisia poate aproba tranzacția cu sau fără condiții suplimentare, sau poate declanșa o investigație dacă va considera că operațiunea ridică îngrijorări de natură concurențială, care nu sunt abordate suficient de către cele două companii.

Vodafone este lider pe piața de televiziune prin cablu în Germania, iar achiziția Unitymedia ar consolida și mai mult poziția companiei pe acest segment.

“Nu trebuie să permitem o cvasi-monopolizare a unei părți importante din infrastructură, de o importanță decisivă pentru viitorul economic al Germaniei”, a adăugat șeful Telefonica.

Deutsche Telekom, cel mai mare operator telecom din Germania, a criticat, de asemenea, tranzacția dintre Vodafone și Liberty Global, însă nu a cerut oficial blocarea acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
liberty global
telefonica germania
tranzactie
blocare
autoritati reglementare
aprobare