Telekom România ar putea suprataxa clienții pentru servicii de roaming

Telekom România ar putea suprataxa clienții pentru servicii de roaming
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2018

Grupul Telekom România, unul din cei mai mari jucători de pe piața de comunicații, ia în calcul să ceară aprobarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) privind suprataxarea clienților în cazul serviciilor de roaming, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Miroslav Majoroš. Acesta afirmă că societatea a pierdut milioane de euro din cauza faptului că utilizatorul este tarifat pentru serviciul de roaming în UE la fel ca în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Declarațiile vin la câteva zile după ce ANCOM a anunțat că a aprobat, pentru al doilea an, cererea concurentului RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE), scrie News.ro

”Vom lua în considerare și vom vedea, vom analiza situația. Asta întrucât impactul măsurii privind roaming-ul în rezultatele financiare este mare, îl simțim. Analizăm”, a declarat pentru News.ro directorul general al Telekom Romania, Miroslav Majoroš.

Întrebat cât a pierdut compania din acest motiv, acesta a răspuns că este vorba de o sumă mare de bani, milioane de euro, fără a preciza o cifră exactă.

Vodafone România introduce în ofertă Nokia 3.1. La ce prețuri va fi vândut CITEȘTE ȘI Vodafone România introduce în ofertă Nokia 3.1. La ce prețuri va fi vândut

”Toți operatorii au pierdut bani. Milioane de euro. Și aici e o situație diferită de cea din Croația sau Italia, de exemplu, unde vin milioane de turiști în fiecare vară, aici nu aveam aceeași situație, din păcate. Balanța e negativă, din acest punct de vedere, consumăm mai multe minute în afara țării decât primim de la turiștii străini care vin aici. Impactul e negativ și destul de puternic”, a adăugat reprezentantul Telekom Romania.

El precizează că alte țări din UE se bucură de aceste avantaje.

ANCOM a anunțat în această săptămână că a aprobat, pentru al doilea an, cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE). Până acum, RCS&RDS este singura companie românească ce a trimis autorității o astfel de cerere.

Conform reglementărilor europene, operatorii mobili care nu sunt în măsură să susțină comercial „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus față de tarifele naționale.

Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorul este tarifat pentru serviciul de roaming în UE/SEE ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în măsura în care acesta nu depășește limitele unei utilizări rezonabile. Spațiul Economic European (SEE) cuprinde statele membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Majoroš anunță totodată că operatorul va continua investițiile în România, în special în extinderea rețelei de fibră optică în zona rurală și în orașele mici.

Miroslav Majoroš precizează că bugetul alocat în acest an pentru investiții va fi în linie cu cel din anii trecuți și va depăși 170 milioane euro.

”Orașele mari sunt deja acoperite cu cablu și fibră optică, iar calitatea conectivității este destul de bună. Vom continua așadar investițiile în orașele mai mici și la sate”, a mai spus reprezentantul companiei.

Majoroš estimează totodată că societatea va încheia anul cu rezultate ”bune” și consideră 2018 un ”an de succes”, pentru că ”vinde mai mult”.

Altfel, Telekom Romania a anunțat miercuri lansarea unei noi oferte pe piața de telecomunicații prin intermediul abonamentelor care elimină perioada minimă contractuală pentru clienții rezidențiali de servicii mobile de la Telekom. 

Astfel, începând din 4 iulie, noul plan tarifar Mobil 5, de 5 euro / lună, fără perioadă minimă contractuală, le aduce clienților libertatea de a beneficia de internet mobil 4G nelimitat și minute naționale nelimitate incluse în abonament, fără nicio obligație de a plăti despăgubiri sau taxe de reziliere în cazul încetării contractului.

La sfârșitul lunii martie, Telekom România avea 5,44 de milioane de clienți pe segmentul de telefonie mobilă, în scădere cu 3,5% comparativ cu intervalul similar al anului trecut.

Dintre aceștia, numărul de abonați ai serviciilor mobile a urcat de la 2,02 milioane în urmă cu un an la 2,18 milioane. În schimb, numărul clienților serviciilor prepaid a scăzut cu 10,4% în termeni anuali, a 3,04 milioane.

Numărul utilizatorilor de servicii broadband a crescut cu 2%, la 1,21 milioane, de la 1,18 milioane în martie 2017.

Serviciile de telefonie fixă au continuat să aibă o evoluție negativă, numărul de clienți scăzând la 1,82 milioane, de la 1,93 milioane în martie 2017.

Veniturile Telekom România au scăzut cu 1,7% în primul trimestru, la 226 de milioane de euro, în timp ce profitul operațional (EBITDA) a coborât cu 10,8%, la 33 de milioane de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

Telekom Romania include Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications, fostele Romtelecom și Cosmote.

Telekom Romania, lansat în septembrie 2014,  este brandul sub care funcționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote. Brandul aparține Deutsche Telekom, unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicații din lume.

Principalii competitori ai Telekom, în România, sunt Vodafone, Orange și Digi Mobil.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
roaming