Tor Project lansează pe smartphone-uri browser-ul Tor, specializat în protejarea intimității

Tor Project lansează pe smartphone-uri browser-ul Tor, specializat în protejarea intimității
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 22 mai 2019

Tor Browser este disponibil acum pentru smartphone-urile cu Android, dar nu va ajunge pe iOS din cauza restricțiilor impuse de Apple.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tor Project, compania care dezvoltă rețeaua de protejare a datelor personale Tor, anunță disponibilitatea pe platforma mobilă a celor de la Google a browser-ului cu același nume și același rol.

Browser-ul Tor se bazează pe Firefox, oferind unele dintre facilitățile acestuia, precum navigarea pe tab-uri, însă se diferențiază prin numeroasele funcții de protejare a intimității online pe care le oferă.

Tor nu se conectează la site-uri prin crearea unei legături directe între serverele acestora și dispozitivul folosit de utilizator. În schimb, trece traficul printr-o rețea de servere criptate care redirecționează datele ascunzând adresa IP.

FOTO Valve lansează Steam Chat pentru smartphone-uri CITEȘTE ȘI FOTO Valve lansează Steam Chat pentru smartphone-uri

Sistemul folosit de acest browser ajută utilizatorii să evite urmărirea la care sunt supuși de firmele de advertising și să acceseze site-uri care sunt blocate pe criterii geografice.

La fel de util se poate dovedi și pentru activiștii sau jurnaliștii care vor, spre exemplu, să păcălească sistemele guvernamentale de monitorizare.

Nu mai puțin adevărat este că, precum orice tehnologie, Tor poate fi folosit și în scopuri mai puțin nobile. Au existat cazuri în care acesta a fost utilizat pentru vânzarea de droguri și alte activități ilegale.

Pentru că Tor Browser nu poate fi dezvoltat și pentru iOS, unde Apple obligă dezvoltatorii să folosească motorul de randare al companiei, dezvoltatorul le recomandă utilizatorilor de iPhone să încerce Onion Browser.

viewscnt
Afla mai multe despre
tor
browser
android
smartphone
intimitate