UE sancționează autorii ruși și chinezi ai unor atacuri cibernetice, inclusiv serviciul militar rus de informații GRU și o companie nord-coreeană, vinovați sau implicați în WannaCry, NotPetya și Operation Cloud Hopper

UE sancționează autorii ruși și chinezi ai unor atacuri cibernetice, inclusiv serviciul militar rus de informații GRU și o companie nord-coreeană, vinovați sau implicați în WannaCry, NotPetya și Operation Cloud Hopper
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2020

Uniunea Europeană a sancționat - pentru prima oară - șase persoane și trei entități responsabile sau implicate în mai multe atacuri cibernetice organizate din Rusia și China - și anume serviciul militar rus de informații GRU, o întreprindere chineză, o societate nord-coreeană cu legături cu un grup de hackeri, patru cetățeni ruși și doi cetățeni chinezi, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Consiliul (European) a hotărât să impună măsuri restrictive unui număr de șase persoane și trei entități responsabile de diverse atacuri cibernetice sau care au participat la acestea. Este vorba despre tentativa de atac cibernetic asupra OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armamentului Chimic) și cele cunoscute sub numele de «WannaCry», «NotPetya» și «Operation Cloud Hopper»", a anunțat joi, într-un comunicat, șeful diplomației europene Josep Borrell.

Sancțiunile vizează sediul GRU, o societate nord-coreeană cu legături cu un grup de hackeri, patru cetățeni ruși și doi chinezi, se arată în decizie, publicată în Jurnalul Oficial al UE, scrie News.ro.

Țări ocolite de Covid-19 își vând pașapoartele foarte scump celor bogați CITEȘTE ȘI Țări ocolite de Covid-19 își vând pașapoartele foarte scump celor bogați

Este pentru prima oară când UE folosește ”arma” sancțiunilor împotriva atacurilor cibernetice.

Aceste sancțiuni prevăd interzicerea intrării pe teritoriul UE și blocarea activelor.

De asemenea, persoanelor și entităților din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția persoanelor sau entităților înscrise pe listă.

”Aceste măsuri intervin în baza voinței UE și statelor membre de a proteja integritatea, securitatea, bunăstarea și prosperitatea societăților noastre libere și democratice și ordinea fondată pe reguli și buna funcționare a organizațiilor internaționale”, precizează Borrell.

”Comportamente răuvoitoare în spațiul cibernetic sunt inacceptabile, pentru că ele aduc atingere atât securității și stabilității internaționale, cât și avantajelor oferite de Internet și folosirea tehnologiilor informației și comunicării (TIC)”, denunță Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă și Securitate.

PIERDERI ECONOMICE IMPORTANTE

Cei patru cetățeni ruși sancționați au fost acuzați de încercarea de a pirata sistemul informatic al sediului OIAC, la Haga, în aprilie 2016. Ei au fost identificați și expulzați.

Serviciul militar rus de informații GRU a fost acuzat atunci de coordonarrea operațiunii.

Sancțiunile vizează Departamentul de Tehnologii Speciale din cadrul GRU. Acesta este acuzat de UE și de atacuri informatice asupra rețelei electrice din Ucraina în 2015 și 2016.

Cei doi cetățeni chinezi sunt implicați în ”Operation Cloud Hopper”, care a țintit în 2010 sisteme informatice ale întreprinderilor multinaționale de pe șase continente, inclsiv întreprinderi cu sediul în UE, și care le-a permis să obțină un acces neautorizat la date sensibile despre planul comercial, cauzând astfel importante pierderi economice, precizează UE.

Societatea chineză Huaying Haitai este acuzată de susținerea financiară a acestora.

Atacurile ”Wanna Cry” și ”NotPetya” au fost fost comise în 2017 prin programe de tip malware. Este vorba despre operațiuni de piratare în scopul obținerii unor răscumpărări.

Ambasada Chinei la UE a subliniat într-un comunicat că Beijingul este ”un apărător înfocat al securității informatice” și că China este una dintre principalele victime din lume ale atacurilor cibernetice

Societatea nord-coreeană Chosun Expo esteacuzată de asigurarea ”unei susțineri financiare, tehnice sau materiale” a acestor atacuri și de legături cu ”Lazarus Group” - un grup de hackeri nord-coreeni.

Lazarus Group este considerat vinovat de o serie de atacuri majore în lume - inclusiv de cea mai importantă fraudă informatică din istorie și furtul, în 2016, a 81 de milioane de dolari Băncii Bangladeshului dintr-un cont la Rezerva Federală americană de la New York.

Coreea de Nord a negat orice implicare.

viewscnt
Afla mai multe despre
hackeri
ue
spionaj