Un nou jucător important pe piața IT își pregătește insolvența: Teamnet, una dintre fostele firme ale lui Sebastian Ghiță

Un nou jucător important pe piața IT își pregătește insolvența: Teamnet, una dintre fostele firme ale lui Sebastian Ghiță
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 17 mar 2017

Teamnet International, companie IT care i-a aparținut lui Sebastian Ghiță, se pregătește să își ceară insolvența, la acest moment fiind în curs de redactare solicitarea care să fie depusă la instanță, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contactată de Profit.ro, conducerea Teamnet nu a comentat până la ora transmiterii acestei știri.

La începutul lunii martie, directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, și administratorul Asesoft International, Cristian Anastasescu, au fost puși sub control judiciar în noul dosar care îl vizează pe Sebastian Ghiță, acuzat că a cerut peste 5 milioane de lei unor firme IT pentru contracte ale căror beneficiari au fost, între alții, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Transelectrica.

În ultimii ani au mai intrat în insolvență Asesoft Technologies, firmă controlată de Sebastian Ghiță, Romsys, unul dintre cei mai mari jucători IT&C locali, controlat de New Frontier Holding din Austria, dar și 2K Telekom, deținută integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță.

Grupul Teamnet a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 110 milioane euro în 2015, în creștere cu 18% față de anul anterior.

EXCLUSIV Un operator poștal în insolvență cere ANCOM despăgubiri de peste 1 milion euro. Banii i-ar acoperi din datoriile către creditori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un operator poștal în insolvență cere ANCOM despăgubiri de peste 1 milion euro. Banii i-ar acoperi din datoriile către creditori

Compania Teamnet a fost una dintre cele mai mari beneficiare de contracte cu statul român în sectorul IT, în perioada 201-2015,  potrivit unei liste publicate în luna mai de către Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR).

Teamnet se afla pe locul patru în topul contractelor cu statul, cu 26 de contracte încheiate cu 17 autorități, în valoare de 258,1 milioane lei (57,3 milioane euro).

Compania a fost controlată de omul de afaceri Sebastian Ghiță, care este și deputat, implicat în mai multe dosare de corupție deschise de DNA Ploiești.

Deși Ghiță susține că nu mai controlează Teamnet de mai mulți ani, procurorii DNA au pus, în iunie 2015, sechestru pe conturile bancare ale mai multor firme, inclusiv Teamnet, suspectate că ar fi controlate de acesta prin interpuși.

În acționariatul companiei au intrat și două instituții financiare internaționale: International Finance Corpo­ration (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre. Anul trecut, divizia Băncii Mondiale și-a majorat participația cu aproape 6 puncte procentuale, la 16,18%, după o investiție de 19,93 mili­oane de lei, potrivit datelor integratorului. În cadrul unei majorări în care au fost emise 10.581 acțiuni, IFC a subscris 8.391 titluri și a plătit 19,93 milioane de lei, din care 19,85 milioane de lei a fost prima de emisiune.

În afară de IFC, au mai cumpărat titluri noi alți 14 din cei 26 de acționari ai Teamnet International. Printre aceștia s-au numărat Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și directorul general al companiei, Bogdan Padiu. Cel mai mare acționar al integratorului, Fintech Investment Ltd, societate înregistrată în Marea Britanie, nu a participat la operațiune. În total, acționarii au plătit pe cele 10.581 acțiuni suma de 25,14 milioane de lei, din care prima de emisiune a fost de 25,04 milioane de lei. În urma operațiunii, Fintech Investment Ltd a ajuns să dețină 30,83% din capitalul social, de la 33,68%. IFC a urcat de la 10,35% la 16,18%, Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și-a menținut cota la 8,33%, iar Bogdan Padiu a coborât de la 12,36% la 11,84%.

viewscnt
Afla mai multe despre
teamnet
sebastian ghita