VIDEO Un computer Apple-1, vândut la licitație cu 400.000 de dolari

VIDEO Un computer Apple-1, vândut la licitație cu 400.000 de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2021

Un Apple-1 din 1976, primul model de computer comercializat vreodată de compania Apple și din care au mai rămas doar câteva zeci de exemplare în întreaga lume, a fost vândut la licitație pentru 400.000 de dolari, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Computerul, în stare de funcționare, a fost estimat la o sumă cuprinsă între 400.000 și 600.000 de dolari de John Moran Auctioneers, care a organizat licitațiile în Monrovia, lângă Los Angeles, scrie Agerpres.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Un Apple-1 similar a fost vândut cu peste 900.000 de dolari în 2014 de casa de licitații Bonhams.

Compania fondată de Steve Wozniak și Steve Jobs nu a fabricat decât 200 de exemplare de Apple-1, toate asamblate manual de cei doi, majoritatea fiind vândute la acea vreme cu suma de 666,66 dolari.

Potrivit expertului Corey Cohen, intervievat de Los Angeles Times, 60 de Apple-1 au fost identificate până în prezent, însă doar 20 dintre ele sunt funcționale.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Acest exemplar este cu atât mai original cu cât are o carcasă din lemn exotic, de koa, originar din Insulele Hawaii. Există doar șase exemple cunoscute de Apple-1 cu carcasă de koa, conform catalogului casei John Moran Auctioneers.

Computerele Apple-1 lansate în 1976 se numără printre cele mai vechi modele de calculatoare personale pre-asamblate (cu componentele deja lipite pe placa de bază), însă deseori erau vândute fără carcasă sau tastatură.

Exemplarul pus în vânzare a fost achiziționat la vremea respectivă de un profesor de la Chaffey College. Acesta l-a vândut în 1977 unuia dintre studenții săi, care l-a păstrat până în prezent. 

viewscnt
Afla mai multe despre
apple-1
licitatie