Vodafone vinde o parte din divizia de turnuri de telefonie mobilă, prezentă și în România

Vodafone vinde o parte din divizia de turnuri de telefonie mobilă, prezentă și în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 nov 2022

Vodafone a anunțat vânzarea unei părți din participația majoritară pe care o deține la Vantage Towers, divizia de turnuri de telefonie mobilă, firmelor americane de private equity GIP și KKR, iar câștigurile, evaluate la 3,2 miliarde de euro, le va folosi pentru a-și achita datoria, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primăvară, Profit.ro a anunțat că fonduri specializate în investiții și dezvoltarea de de infrastructură în comunicații au abordat Vodafone cu propunerea de a investi în compania sa de turnuri de telefonie mobilă Vantage Towers, prezentă și în România și în valoare la 16 miliarde de dolari (14,46 miliarde de euro).

Grupul britanic de telecomunicații a informat acum că va crea o nouă societate mixtă cu investitorii, ceea ce va avea ca rezultat deconsolidarea participației sale de 81,7%, scrie Agerpres.

Twitter va avea două bife CITEȘTE ȘI Twitter va avea două bife

De asemenea, societatea mixtă va achiziționa participațiile minoritare în Vantage Towers AG, o companie listată la bursa de la Frankfurt.

Miercuri, acțiunile Vodafone s-au menținut la un nivel stabil, în timp ce titlurile Vantage au înregistrat un avans de 7,8%.

În urmă cu un an era indicat că Vodafone ar urma să obțină 2,13 miliarde de euro din listarea la Frankfurt a diviziei de infrastructură Vantage Towers, stabilind un preț pe acțiune de 24 de euro, care implică o evaluare a companiei de 12 miliarde de euro.

Vantage Towers are un portofoliu de aproximativ 83.000 de turnuri de telefonie mobilă în 10 țări din Europa, iar Germania este cea mai mare piață a sa.

La începutul anului trecut, Vodafone România, al doilea jucător local de telefonie mobilă, a transferat infrastructura pasivă (stâlpi, turnuri ș.a.) a companiei către Vodafone Towers, firmă înființată în primăvara 2019 și anunțată în premieră de Profit.ro, demers care urmărește îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea costurilor de capital și diminuarea duplicării elementelor de rețea, confirmând informațiile anunțate de Profit.ro.

Bloomberg: Twitter cere unora dintre angajații concediați să se întoarcă la serviciu CITEȘTE ȘI Bloomberg: Twitter cere unora dintre angajații concediați să se întoarcă la serviciu

În ultima perioadă mai multe companii de telecomunicații din Europa au anunțat că iau în considerare vânzarea infrastructurilor terestre, ținând cont de interesul crescut al fondurilor de investiții pentru acest tip de active. Operatorii de telefonie sunt presați să strângă lichidități cu care să acopere o parte din nota de plată pentru investițiile în noi rețele și în acest context au început să își regrupeze turnurile de telefonie mobilă sub forma unor entități separate sau chiar să le vândă complet. La rândul lor, firmele de private equity sunt interesate de infrastructurile de telecomunicații grație capacității lor de a genera randamente stabile pe termen lung.

În iulie, grupul german Deutsche Telekom AG a ajuns la un acord privind vânzarea unei participații majoritare la divizia sa de turnuri de telefonie mobilă fondurilor Brookfield Asset Management Inc. și DigitalBridge Group Inc., într-o tranzacție care evaluează divizia Deutsche Telekom la 17,5 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
telefonie mobilă