WikiLeaks: Arsenalul de piratare cibernetică al CIA include tehnici pentru păcălirea antivirusilor BitDefender, Kaspersky și AVG

WikiLeaks: Arsenalul de piratare cibernetică al CIA include tehnici pentru păcălirea antivirusilor BitDefender, Kaspersky și AVG

Foto: Flickr/Pamela Drew

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 mar 2017

Programul de piratare cibernetică al CIA, serviciul american de informații externe, include tehnici pentru injectarea cu cod malițios a calculatoarelor protejate de antiviruși dezvoltați de companii cu renume, printre care furnizorul român de soluții de securitate Bitdefender și rivalii Kaspersky Lab (Rusia) și AVG Tehnologies (Olanda), arată cele mai recente documente secrete publicate de WikiLeaks.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

WikiLeaks a anunțat marți că a obținut mai multe instrumente ultrasecrete folosite de CIA pentru a sparge și a obține acces la calculatoare, telefoane, aplicații de comunicare și alte dispozitive electronice, și a publicat peste 8.700 de documente cu privire la aceste programe.

Potrivit documentelor, angajații CIA au discutat mai multe tehnici pentru “păcălirea” antivirușilor dezvoltați de companii precum BitDefender, Kaspersky Lab, AVG, F-Secure (Finlanda) și Rising Antivirus (China), scriu Associated Press și CBS News.

Apple: majoritatea breșelor de securitate publicate de Wikileaks au fost deja reparate CITEȘTE ȘI Apple: majoritatea breșelor de securitate publicate de Wikileaks au fost deja reparate

Programatorii CIA au descris și diferite modalități pentru accesarea numelor de utilizatori și a parolelor folosite de aceștia pe internet, browserele vizate incluzând Internet Explorer, Chrome și Mozilla Firefox.

Totodată, fișierele arată că CIA, în parteneriat cu alte agenții de informații americane și străine, a putut să acceseze mesajele criptate pe WhatsApp, Telegram și Signal, și a transformat în microfoane, de la distanță, anumite modele de telefoane și chiar televizoare produse de companii ca Apple, Samsung, Google și Microsoft.

WikiLeaks susține că CIA a folosit ca baze de operațiuni pentru hackerii sub acoperire atât sediul central al agenției, din Langley, cât și Consulatul american din Frankfurt. Instrumentele de piratare descrise în documentele publicate marți au nume de cod precum Time Stomper, Fight Club, Jukebox, Margarita și RickyBobby, ultimul fiind numit după personajul principal din comedia “Talladega Nights”.

RickyBobby a fost conceput pentru a planta și recupera fișiere din calculatoarele ce rulează “versiuni recente de Windows și Windows Server”. Instrumentul de piratare funcționează ca un “implant” pentru calculatoarele vizate, fără să fie detectat de antiviruși, și a profitat de fișiere Windows timp de cel puțin 10 ani.

WikiLeaks: Mesaj Gitenstein-Podesta pentru întâlnire cu Ponta la referendumul pentru Băsescu. Reacția fostului ambasador SUA și a Departamentului de Stat pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI WikiLeaks: Mesaj Gitenstein-Podesta pentru întâlnire cu Ponta la referendumul pentru Băsescu. Reacția fostului ambasador SUA și a Departamentului de Stat pentru Profit.ro

WikiLeaks nu a făcut publice instrumentele de piratare descrise în documentele obținute de la o “rețea izolată, cu un grad ridicat de securitate“ din interiorul CIA, argumentând că acestea vor fi dezvăluite după ce se va fi ajuns la un consens în privința aspectului politic al programului CIA și a modalității prin care instrumentele pot fi analizate și neutralizate.

Potrivit site-ului fondat de Julian Assange, CIA a pierdut recent controlul asupra arsenalului de piratare informatică, format din sute de milioane de linii de cod.

CIA a refuzat să comenteze pe marginea informațiilor publicate de WikiLeaks.

Un consultant în securitate cibernetică, care a lucrat pentru Guvernul american și care a solicitat protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al dezvăluirilor, a declarat că divulgarea pare să fie legitimă.

viewscnt
Afla mai multe despre
wikileaks
cia
antivirusi
program piratare
bitdefender
kaspersky