BBC, acuzată de producătorii independenți că folosește tactici de intimidare privind conținutul pentru iPlayer

BBC, acuzată de producătorii independenți că folosește tactici de intimidare privind conținutul pentru iPlayer
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 aug 2019

Rețeaua BBC este acuzată de producătorii independenți că folosește tactici de intimidare pentru a-i convinge să permită extinderea valabilității show-urilor lor pentru iPlayer de la 30 de zile la un an fără a-i plăti în plus, potrivit The Guardian.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ofcom, autoritatea care reglementează audiovizualul în Marea Britanie, a dat luna aceasta undă verde pentru cea mai mare expansiune a BBC iPlayer de la inaugurarea serviciului, în 2007, pentru a sprijini corporația în lupta cu Netflix și Amazon, scrie News.ro.

Producătorii independenți de programe TV susțin că menținerea pentru o perioadă mai mare a show-urilor lor exclusiv pe iPlayer înseamnă că ele vor avea o valoare mai scăzută când vor fi vândute altor servicii de streaming, lucru permis după 18 luni de la lansarea pe BBC.

Facebook oferă milioane de dolari site-urilor de știri pentru a le licenția conținutul CITEȘTE ȘI Facebook oferă milioane de dolari site-urilor de știri pentru a le licenția conținutul

Recunoscând această problemă financiară, Ofcom a transmis că BBC trebuie să „compenseze adecvat” producătorii și că ar putea avea în vedere plata unui preț mai mare pentru programe.

Pact, organizație care reprezintă industria independentă de producție TV din Marea Britanie, a spus că, în mod repetat, a fost contactată de membri care au raportat că BBC încearcă să îi convingă să semneze acorduri prin care permit folosirea pentru o perioadă mai mare a show-urilor lor de către iPlayer fără a plăti în plus.

Primele sesizări au venit în luna aprilie, când a fost făcută public propunerea BBC de extindere a drepturilor de vizionare la un an.

„Pact și-a avertizat membrii de trei ori, începând din luna aprilie, că BBC nu a ajuns la un acord cu organizația privind planurile sale”, a spus John McVay, directorul Pact.

BBC își dorește chiar să extindă perioada de valabilitate a programelor pe iPlayer până la cinci ani. Această propunere nu a fost prezentată Ofcom, care a permis ca doar conținutul dedicat copiilor să fie disponibil timp de cinci ani pe platformă.

Rețeaua a mai fost acuzată că încearcă să ofere BritBox, serviciu de streaming pe care îl va lansa împreună cu ITV anul acesta, avantajul de a fi primul care să preia show-urile după ce ele nu vor mai fi difuzate pe iPlayer, în detrimentul unor platforme ca Netflix.

BBC vrea astfel ca programele să poată fi vândute doar platformelor sau posturilor care „investesc și susțin industriile creative britanice”.

Ministrul german de Finanțe: Germania are capacitatea fiscală să combată crizele viitoare CITEȘTE ȘI Ministrul german de Finanțe: Germania are capacitatea fiscală să combată crizele viitoare

Acest lucru este văzut de producătorii independenți ca o încercare de a elimina Netflix din rândul celor care fac oferte pentru show-uri.

Ofcom este de părere că extinderea drepturilor iPlayer la un an va avea „un impact opus” celui dorit la lansarea BritBox, însă ITV a negat că serviciul va fi afectat și nu a obiectat cu privire la planurile BBC.

viewscnt
Afla mai multe despre
bbc
iplayer