Media și jurnaliști cer UE ''măsuri mai puternice'' pentru combaterea dezinformării

Media și jurnaliști cer UE ''măsuri mai puternice'' pentru combaterea dezinformării
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2020

Organizații reprezentând radiodifuzori, editori și jurnaliști au cerut luni Comisiei Europene "măsuri mai puternice" față de platformele internet (Google, Facebook ș.a.) pentru combaterea dezinformării, informează France Presse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această "declarație comună", semnată în special de Federația europeană a jurnaliștilor, Consiliul european al editorilor și Asociația televiziunilor comerciale europene (ACT), este publicată după prezentarea miercuri de către Bruxelles a noilor măsuri împotriva dezinformării, suscitată de pandemia de COVID-19, scrie Agerpres.

Semnatarii se declară "alarmați de creșterea dezinformării online în timpul pandemiei", care a avut "un impact devastator asupra eforturilor instituțiilor de sănătate publică".

VIDEO Filmul \'\'Matrix 4\'\' va fi lansat de abia în 2022 din cauza pandemiei de coronavirus CITEȘTE ȘI VIDEO Filmul ''Matrix 4'' va fi lansat de abia în 2022 din cauza pandemiei de coronavirus

"Codul de bune practici" european, semnat în 2018 de platformele internet, "s-a dovedit inadecvat pentru a trata sursa și motoarele de dezinformare propagată online", consideră ei.

"Este urgent să dispunem de instrumente eficiente pentru a evalua mai bine și a trata problema cu succes", scriu ei, apreciind că "Europa depinde prea mult de bunăvoința actorilor sistemici".

Printre "măsurile cele mai stricte" solicitate, figurează "un regim de sancțiuni" pentru a-i obliga pe "cosemnatarii codului de bune practici să fie incitați să acționeze".

Aceste măsuri trebuie "să stimuleze mai degrabă decât să penalizeze media", adică "trebuie să garanteze libertatea jurnalistică, drepturile fundamentale și libertatea editorială".

În fine, ei cer ca dialogul cu platformele să se efectueze într-un mod mai "structurat", în timp ce "un anumit număr de comisari" să trateze direct cu platforme.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
fake news
media
internet