Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea societății-mamă a cotidianului pro-democrație Apple Daily

Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea societății-mamă a cotidianului pro-democrație Apple Daily
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2021

Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea societății-mamă a Apple Daily, o ultimă lovitură dată cotidianului pro-democrație constrâns să-și sisteze apariția începând de la sfârșitul lui iunie, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bunurile societății au fost înghețate de autorități în numele Legii privind securitatea națională, promulgată anul trecut de Beijing pentru a reduce la tăcere orice disidență, potrivit AFP.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Proprietarul societății, magnatul presei Jimmy Lai, și mai mulți jurnaliști și directori ai acestei publicații se află în prezent în detenție, acuzați de înțelegere secretă cu puteri străine, în urma unor articole și editoriale publicate de acest cotidian. Ei riscă pedepse cu închisoarea pe viață.

În septembrie, executivul din Hong Kong a cerut dizolvarea societății-mamă a cotidianului, Next Digital Limited, apreciind această măsură ca fiind "oportună în interesul general", scrie Agerpres.

Miercuri, în urma unei scurte audieri, un magistrat din cadrul Înalte Curți, Jack Wong, a dat curs cererii guvernului.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Deocamdată nu se cunosc consecințele deciziei tribunalului pentru ediția taiwaneză a Apple Daily, încă operațională în calitate de filială financiar independentă.

Agenția de presă Bloomberg a afirmat că aceasta este la limită cu numerarul și că își va suspenda activitatea înainte de sfârșitul anului. Apple Daily Taiwan a calificat această informație drept "speculație", fără a face alt comentariu.

Jimmy Lai, 74 de ani, ispășește deja pedepse cu închisoarea pentru că a participat la manifestații pro-democrație în ultimii ani.

Luni, el a fost condamnat la alte 13 luni de închisoare, pentru că a participat în 2020 la o reuniune interzisă de autorități, din cauza restricțiilor sanitare împotriva COVID-19, pentru a comemora represiunea din Piața Tiananmen.

Autoritățile din Hong Kong au luat măsuri pentru a restrânge libertatea presei în acest teritoriu altădată semi-autonom, după imensele manifestații pro-democrație din 2019, notează AFP.

La începutul lui decembrie, Jimmy Lai și personalul cotidianului său pro-democrație au primit "Penița de aur", un prestigios premiu al libertății presei decernat de Asociația Mondială a Ziarelor și Editorilor (WAN-IFRA).

Aceasta din urmă a elogiat cotidianul Apple Daily, văzând în el "un simbol al pro-democrației și disidenței".

viewscnt
Afla mai multe despre
apple daily
china